PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

IKSZT nyílt Szentpéterfán

  nyomtatási kép

A kultúrház-felújítással és a tetőtér bővítésével kialakított Integrált Közösségi és Szolgáltató tér új funkciókat láthat el a Szentpéterfán. A település 48 és félmillió forintos pályázat támogatást nyert közösségi intézménye felújítására.  A vasárnapi átadó ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

 

"Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg írójának már-már unalomig idézett mondata, hogy jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. A mai átadó egy kicsit rácáfol erre a gondolatra, hiszen a szentpéterfai kultúrház felújítása és bővítése egyszerre igen látványos, ugyanakkor igazán lényeges dolog is.

 

Annyiban mégis igaza van a francia írónak, hogy a szemmel látható változásoknál - a felújításnál, az új helyiségeknél - sokkal lényegesebbek a mögöttük meghúzódó láthatatlan, megfoghatatlan értékek. Hiszen az szemmel látható, leírható, statisztikába vehető, ha egy településnek van temploma, iskolája, orvosi rendelője, postája, de az már szemmel láthatatlan, hogy ezeknek az épületeknek és intézményeknek köszönhetően a településen élőknek megmarad hite, tudása, ereje és összetartása - pedig ez az, ami igazán lényeges.

 

 

Ennek érdekében valósította meg a Vidékfejlesztési Minisztérium eddigi legnagyobb kulturális intézményfejlesztő programját, aminek eredményeként az országban az elmúlt négy évben 24,6 milliárd forint értékben 725 művelődési ház újult meg,  köztük 490-ben  létesült a szentpéterfaihoz hasonló Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér.

Hiszek abban, hogy aminek fizikailag teret szentelünk, helyet biztosítunk, annak valóban helye lesz az életünkben - legyen szó tanulásról, szolgáltatásokról vagy épp közösségi programokról. A szentpéterfai polgárok most teret kaptak a helyi civil szervezetek rendezvényeihez, az internet- és könyvtárszolgáltatáshoz, a nyugdíjas és az ifjúsági klub találkozóihoz, és mi ki tudja hány színes, izgalmas, tartalmas programhoz.

 

 

Támogatást kaptak, helyet kaptak, lehetőséget kaptak - és bízom benne, hogy élni is fognak velük. Hiszen - hogy ismét A kis herceg szerzőjét idézzem - Nem az teremt meg bennünket, amit kapunk. Hanem az, amit adunk. Amit a közösségnek adunk, megteremti a közösséget.

 

A szentpéterfaiak már sokat adtak a közösségüknek: hűséget, kitartást, összefogást, és sokat kaptak is tőle: biztonságot, kényelmet, lehetőségeket. Kívánom, hogy új közösségi terükben gazdagítsák egymást, közösségüket és településeket további látható és láthatatlan értékekkel!"