PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tűzoltók farsangi bálja

  nyomtatási kép

A naptári tavasz első napjára esett idén a vasvári tűzoltók hagyományos farsangi bálja. A bált V. Németh Zsolt államtitkár nyitotta meg: "A vasvári tűzoltók farsangi bálja mindig fontos helyet töltött be a határidőnaplómban, és örömmel vettem észre, hogy ezúttal nemcsak kiemelt, de egészen különleges helyet is kapott: a naptári tavasz első napját, március elsejét. Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én teljesen más hangulatban készülődtem így a bálra.

 

 

 

 

Hiszen tart még a farsangi, a báli időszak, még ideje van a hangos, vidám, bolondos télbúcsúztató rendezvényeknek. Mégis hiányzik belőlem az a dacos, haragos hozzáállás, amivel az ember a telet igyekszik elzavarni, amikor még szürkék a reggelek és nyirkosak az esték. A dac és a harag mostanra átadta bennünk a helyét a márciusi reménynek, bizakodásnak.

 

Igen, ilyen hatással tud lenni a kedélyre egy naptári adat. Talán nem véletlen, hogy nagy művészek választották ezt a napot arra, hogy világra jöjjenek. Március első napján született Frédéric Chopin,  a lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz és Sandro Botticelli, az olasz reneszánsz híres festője.  Meg is ihlette a tavasz mindkettőjüket. Chopin Tavaszi keringője biztosan táncra bírná a vasvári tűzoltókat; Botticelli Primvera, azaz Tavasz című festménye pedig szépségében majdhogynem utoléri a mai bálon megjelent hölgyeket.

 

 

 

 

Azon a képen sok mindent megtalálunk, amit a tavaszban szeretünk. Ott van rajta Zephürosz, a leggyengébb szél - azt hiszem, egy-egy gyorsabb keringő után ma itt, a Kulturális Központban is szívesen látott vendég lenne. Ott van azután Flóra, a virágok és a tavasz istennője - talán az ő keze és varázsereje is benne lehetett abban, hogy ma ilyen szép környezetben táncolhatunk. Nem hiányozhat a képről Vénusz, a szerelem és a szépség istennője sem - úgy sejtem, a mai báli estére is be fog nézni. Végül pedig ott van a képen a három grácia, a báj, a kellem, a jóság és a kreativitás istennői - ismerős arcok mögé bújva itt látom őket most is köztünk. Szebbé, varázslatosabbá teszik a bált.

 

De azért tudom, hogy a tűzoltók a nap 24 órájában tűzoltók - így ha ki is kapcsolódnak egy estére, holnaptól már figyelemmel, óvatossággal tekintenek a tavasz vendégeire. Tudják, hogy a virágok, a növények nagy szárazságban könnyen lángra kapnak, hogy a játékos szellő a kis tűzből nagyot tud gerjeszteni, és hogy a szerelem, a szépség, a báj és a kellem nemcsak boldoggá tehetnek, de óvatlanná, felelőtlenné, figyelmetlenné is - ilyenkor pedig elkelnek a vigyázó szemek. Így megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem nekik, hogy a tavaszi zsongásban is biztonságban tudhatjuk szeretteinket.

 

Most azonban itt az ideje, hogy átengedjük magunkat az ébredező tavasz és a búcsúzó farsang különös egyvelegének. Ahogy Márai írta: Március külön évszak, semmi köze télhez, tavaszhoz. Külön világítása van. (?) Ez még nem a szerelem hónapja, mint a május, s már nem a szövődmények hónapja, mint a február. Nincs külön dallama, nincs nagy tétele. Ez a közzene. ?kíváncsian ülünk a fényben, az égre nézünk. Nem várunk semmi különösen jót. De örülünk, hogy kezdik. ?Kezdjük hát mi is, itt lenn!"

 

 

Fotó: http://www.tuzoltosagvasvar.hu/