PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Idősek farsangja Rábagyarmaton

  nyomtatási kép

Rábagyarmaton idén is hangulatos műsorral köszöntötték a község idős lakóit. Vasárnap Háklár Gyula polgármester meghívására V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt az "Idősek farsangja" rendezvényen:

 

 

"Karinthy Frigyes mondta egy interjúban: rajtam már mutatkoznak az öregedés jelei. Olyan vagyok, mint a távolbalátó, a távoljövőt és a távoli múltat jobban és élesebben látom, mint a tegnapot. Én szeretem ezt a különös látásmódot, többek között ezért is jövök szívesen minden évben Önökhöz, a rábagyarmati idősek farsangjára.

 

A hétköznapok oly sokszor követelik meg tőlünk, hogy a jelen pillanat kihívásaira koncentráljunk, hogy nézzünk a lábunk elé. A teendőlistánkon néha olyan sok feladat áll, hogy örülünk, ha egyet-egyet tudunk lapozni a naptárban. Pedig nagyon jó néha a múltba révedni, felidézni a legkedvesebb emlékeinket, újraélni a legnagyobb élményeinket? És jó néha  a jövőbe nézni is. Nem konkrét célokat és feladatokat kitűzni, csak álmodozni, elképzelni mi vár ránk, milyen lesz a világ.

 

Bevallom, újdonsült nagypapaként - ebben az értelemben -rajtam is mutatkoznak már az öregedés jelei. Ha az unokámra nézek, a tegnapi bosszúságok és a holnapi megoldandó gondok eltörpülnek. Ellenben meglepően gyakran nézek a múltba, eszembe jut a saját gyermekkorom; és sokszor gondolok a jövőre is, elképzelem, milyen lesz, ha felnő.

 

Itt, az idősek farsangján csupa olyan emberrel találkozhatom, akik elég évet éltek már meg ahhoz, hogy tudjanak a távolba nézni, és a távolból kellő rálátással figyelni a dolgokat. Már látják, mi az, ami fontos, és mi az, amire nem érdemes szót vesztegetni.  Mikor kell szigorúan következetesnek lenni, és mikor van szükség a megértésünkre, a megengedésünkre. Mit kell komolyan venni, és mikor kell elővenni a humorunkat.

 

 

A humorról Oravecz Imre Öregség című verse jut eszembe:

?ha varrni akarok, már szemüveggel sem tudom tűbe fűzni a cérnát,

beszélgetés közben a mondat közepén elfelejtem, mit akartam mondani,

ha változtatni kell a napirendemen, ideges leszek,

ha nem találok valamit, pánikba esem,

ha fáj valamim, mindjárt a legrosszabbra gondolok,

 

kaland lett az életem.

 

Hosszan sorolhatnám, mi mindenért vagyok hálás idős barátaimnak, szeretteimnek, de most csak ezt az egyet emelném ki közülük. Ezt a cinkos összekacsintást, amivel a hétköznapok nehézségeire azt mondják, kaland lett az életem. Ezt a derűt, bölcsességet, megértést, amivel az élet dolgait figyelik. Ezt a humort, amivel segítenek az igazán fontos dolgokra fordítani a figyelmünket.

 

Segítsenek még sokáig, nagy szükségünk van rá!"