PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Böllérverseny Lukácsházán

  nyomtatási kép

Pincés Kemence Napot tartottak szombaton Lukácsházán, a csömötei szőlőhegyen. A rendezvény keretében zajlott az első Térségi Böllérverseny is Cák, Gyöngyösfalu, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Kőszegpaty, Lukácsháza, Nemescsó, Pusztacsó valamint az Írottkő Natúrparkért Egyesület és az oszkói Hegypásztor kör csapata részvételével.

A böllérbállal zárult program volt az első a 8 rendezvényből álló sorozatból, melyre a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete 10 millió forint támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap turisztikai tevékenységek ösztönzésére szolgáló pályázatán.

A Pincés Kemencés Napot és a Böllérversenyt hivatalosan V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyitotta meg:

"Délelőtt 11 óra van, s nekem az a megtisztelő feladat jutott, hogy hivatalosan is megnyissam a 2014-es Pincés Kemencés Napot, s vele az I. Térségi Böllérversenyt. A szorgos böllérek és segédeik, akik ma jó regvel, hajnalba? felkeltek, bizonyára mosolyognak ezen a késő délelőtti időponton - mondván, hogy egy disznóvágásnak, böllérversenynek 11-re a nehezén már túl vagyunk, s csak a jó része áll előttünk. Mosolyognának talán maguk a disznók is, de az ő mosolyukat már jó korán elvágták, így mostanra az egyetlen malacmosoly a meghívón szereplő gyanútlan állat arcáról sugárzik.

Hogy mi mindenen vagyunk már túl, s minden vár még ránk? Egy ismeretlen szerző Disznóvágás szavakban című remekművéből tallózva: megvolt már a vigyázzonmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, mostszúrjad, túl vagyunk már azon, hogy karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, és rendszerint ilyenkorra letudjuk azt is, hogy jóélesezakés, látomazujjadon. Ugyanakkor előttünk van még a disznótor orjalevessel, pecsenyével, toroskáposztával, hurkával-kolbásszal; ellőttünk áll még az elkészült ételek megmérettetése és elfogyasztása, a legügyesebb csapatok megdicsőülése, a zenés délután és maga a böllérbál is.

De ha kicsit messzebbre nézünk, többet is láthatunk. Akkor azt mondhatjuk, hogy mögöttünk van a Borbarát Hölgyek tervezése-szervezése, a térségben élők lelkesedése, a helyi civilszervezetek összefogása, az önkormányzat támogatása, és egy nyertes pályázat is, ami lendületet adott a szőlőhegyi rendezvényeknek. S ha már itt tartunk, előttünk sem csak a mai nap izgalmai állnak, de egy egész rendezvénysorozat: a tavaszi hegybejárással és borversennyel, a nyári új kenyér ünnepével és a borparádéval, az őszi szürettel és a téli újbor ünnepével.

Ennek pedig több szempontból is örülök. Egyrészt vidékfejlesztésért felelős államtitkárként pontosan tudom, hogy a falusi turizmus a vidéki gazdaság több lábon állásának egyik fontos pillére, ami sok település és régió számára jelenthet kitörési pontot. Másrészt a magyar gasztronómia nagy kedvelőjeként nálam sem telhet el év disznóölés nélkül, mert azt is látom, hogy világraszóló ízeink és hagyományaink nem konzerválhatók. Nem lehet őket becsukni egy befőttesüvegbe vagy leírni egy könyvbe, és feltenni a polcra. Ha azt akarjuk, hogy velünk maradjanak, akkor élni és éltetni kell őket, méghozzá együtt, közösségben - ahogyan a lukácsházi térségi rendezvényeken is teszik.

Elődeink még tudták, hogy disznóölés közben nem szabad a disznót sajnálni, mert nehezen döglik meg; hogy a disznó felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna, és hogy a hurkát szótlanul kell főzni, nehogy kifakadjon. A hagyományteremtő térségi böllérverseny vidám hangulatának és a mögötte meghúzódó akaratnak, összefogásnak köszönhetően nem megy feledésbe ez a fontos tudás, és nem mennek feledésbe ízeink, szokásaink sem.

Ezt megköszönve kívánok nagyon jó időtöltést a mai napra. A már idézett műből pedig következhet az asztalhozemeberek az igyunkmárelőttekicsit és a kóstolótittnehagyd időszaka!"