PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Játszótér és sportpálya épült Sorkifaludon

  nyomtatási kép

Országszerte mintegy 38 és fél milliárd forint európai uniós forrásra lehetett pályázni közösségi épületek, közterületek újjáépítésére, Sorkifalud ebből 8 és fél millió forintot nyert el, amiből új játszóteret és közösségi sportpályát építettek, több korosztálynak biztosítva ezzel lehetőséget mozgásra és kikapcsolódásra.

 

A játszótér és a sportpálya avatásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

"Akarsz-e játszani - kérdezi Kosztolányi, játszani is engedd - figyelmeztet József Attila, mi volt, Öreg, a legjobb? - Játszani - emlékeztet Szabó Lőrinc verse. Úgy tűnik, nagy költőink felnőtt korukra sem felejtették el, hogy milyen nagyszerű és milyen fontos dolog a játék. Újdonsült nagypapaként én is sokat gondolok a játékra: a vidám és zajos, az önfeledt és felhőtlen játékra. De gondolok a kitartást és figyelmet igénylő, a közösséget építő, az alkotó, a készségfejlesztő és a sportszerű játékra is. És minél többet gondolok rá, annál inkább látom, mennyire lényeges.

 

 

Képviselőként, vidékfejlesztési államtitkárként azt tapasztaltam, hogy helyet kell biztosítani neki minden közösség életében. Ahogy teret kell adni a hivatalos ügyek intézésének, az oktatásnak, az egészségvédelemnek, a hitéletnek, a közösségi programoknak, a hagyományőrzésnek, úgy teret kell adni a mozgás és a játék örömének is. Ezért biztosítottunk országszerte mintegy 38 és fél milliárd forintot falumegújításra és -fejlesztésre, aminek keretében több alkalommal lehetett közösségi épületek, közterületek újjáépítésére pályázni.

 

Tudom, hogy a gyerekek és a fiatalok kreatívak, hogy bármilyen helyet játszótérre varázsolnak, hogy bármilyen tárgy játékká vagy sportszerré válhat a kezükben. Mégis fontosnak tartom, hogy legyen egy nagy, közösségi tér, aminek az rendeltetése, hogy mozogjanak, sportoljanak, játszanak benne. Mert szüksége van térre a képzeletnek, hogy szárnyaljon; a gondolatoknak és az érzéseknek, hogy kibontakozzanak; és szüksége van a térre minden gyermeknek is, hogy megtalálja benne a helyét, önmagát és a társait is.

 

 

Sorkifaludon sokáig nem volt ilyen tér. Ezen változtatott a helyiek akarata, a település és a sportkör vezetőinek összefogása, a falumegújításra és -fejlesztésre igényelhető pályázati támogatás és a kivitelező gondos munkája. Az ő példájuk a nevelésprofesszor gondolatát juttatja eszembe: Játszani annyi tesz: cselekedni, tudatosan, örömmel és annyira elkötelezetten, mintha az ember tudná, mit hoz jövő.

 

A sorkifaludiak tudatossága és elkötelezettsége abból látszik, hogy az önfeledt játék feltételeit nagy odafigyeléssel és körültekintéssel teremtették meg. Gondjuk volt rá, hogy az új játszótér és sportpálya korszerű, biztonságos és a szabványoknak megfelelő legyen; hogy akadálytalanul megközelíthessék a mozgásukban korlátozottak; és még arra is fordítottak figyelmet, hogy a teret őshonos növényekkel tegyék széppé és otthonossá.

 

Közbenjárásuknak köszönhetően most már van korszerű játszótere és közösségi sportpályája a sorkifaludi gyerekeknek, fiataloknak, és felnőtteknek, és semmi sem áll már útjában a kikapcsolódásnak, az egészséges életmódnak és a közös élményeknek.

 

Kívánom, hogy sok generációnak legyen bennük része!"