PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Befejeződött a csatornaberuházás Vasváron

  nyomtatási kép

Befejeződött az a csaknem 1,4 milliárd forint értékű uniós projekt, amelynek keretében Vasvár külső részein is kiépült a csatornahálózat és korszerűsítették a helyi szennyvíztisztítót is. A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósult beruházás projektzáró ünnepségén V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta: a szennyvízcsatornázás az építkezésnek kevéssé látványos formája, a mélyépítők akkor dolgoztak jól, ha az építés befejeződése után alig látszik valami.

Hozzátette, hogy a felszín alatti vízbázis megóvása a legfontosabb kötelességeink közé tartozik, aminek Vasváron külön is jelentősége van, hiszen a város a termálvíz hasznosításában látja a jövőjét.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy az Európai Unió Kohéziós alapja és a magyar állam a fejlesztéshez szükséges források 93 százalékát biztosította, mintegy 100 millió forinttal megemelve a pályázatban eredetileg tervezett 85 százalékos támogatási intenzitást, amelynek köszönhetően Vasváron a csatornázás után jutott elég pénz az utak helyreállítására, sőt korszerűsítésére is.

Kovács Tilda, Vasvár polgármestere elmondta: a város életében ez a legnagyobb, a lakosság döntő részét érintő beruházás, ami megvalósult.

Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a településen mindenki éljen a lehetőséggel és rákösse ingatlanját a csatornahálózatra, hiszen annak komoly környezetvédelmi hatása van.

Vasváron korábban csak a város egyharmadában, a város központjában volt megoldott a szennyvízelvezetés, a külvárosi részeken a szennyvizet úgynevezett házi gyűjtőkben gyűjtötték, össze, ahonnan szippantás után szállítják a tisztítótelepre. Az így gyűjtött szennyvíz egy része azonban óhatatlanul elszivárgott, más részét pedig kiöntözték. Emiatt elkerülhetetlenül szennyeződött a talaj és a talajvíz, és időnként kellemetlen bűz terjengett.

A pályázati támogatás segítségével most kiépült és szinte teljessé vált a csatornahálózat. Összesen 26 kilométer vezetéket fektettek le, és egy szakaszon a meglévő hálózat is megújult. A szennyvíz elvezetése nagyrészt gravitációs rendszeren, a mélyebben fekvő utcarészekben nyomóvezetékeken történt, a sajátos domborzati viszonyok miatt 12 új szennyvízátemelő kialakítására is szükség volt.

Vasvártól 300 méterre 2002-ben épült meg a szennyvíztisztító telep, amelynek kapacitását a csatornahálózat bővítése miatt növelni kellett. A beruházásnak köszönhetően újabb közel 1100 háztartás csatlakozhatott a szennyvízelvezető rendszerhez, így Vasváron a csatornázottság meghaladja a 95 százalékot.

Forrás: MTI