PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

III. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap

  nyomtatási kép

Harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a vidékért dolgozók kulturális és szakmai programokat is magába foglaló találkozóját, a Nemzeti Vidékfejlesztési Napot kedden, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az "Együtt? a vidékért - Politikusok, kutatók, szakemberek, civilek " mottójú rendezvényen átadták az Év Vidékfejlesztője Díjat és az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat. A Vidékfejlesztési Nap vendégeit V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntötte:

"Ez már a harmadik olyan év, amelynek a vége felé a vidékfejlesztésért elkötelezett, a magyar vidékért felelősséget vállaló emberek felkerekednek, hogy ünnepi keretek között találkozzanak. Az ünnep régi szavunk, azt jelenti: szent nap. De az ünnep fogalma még régebbről ered. Egy olyan korból, amikor még nem kötött össze bennünket az internet, a mobil-hálózat, de még csak az autópályák és a vasutak sem.

Egy ilyen korban nagy szükség volt az ünnepekre. Szükség volt a megbeszélt, megszokott időpontokra és helyszínekre, amikor és ahol mindenki ott volt, mindenki találkozhatott egymással. Egy ilyen korban sokszor hónapok, akár évek teltek el úgy, hogy az emberek nem kaptak hírt egymásról, így arra a bizonyos ünnepre tartogatták minden mondanivalójukat, kérdésüket, megbeszélni valójukat.

Ma már más sokkal könnyebb a helyzetünk. A vidékfejlesztés szereplői és a vidéken élők, dolgozók között folyamatos a kommunikáció. Multimédiás eszközös sora segíti az információk terjedését; telefonon, e-mailben egyeztethetünk bármikor. Mégis, időről időre igényeljük a személyes találkozókat: road showkat, konferenciákat, szimpóziumokat, fesztiválokat szervezünk - ahol egyszerre lehetünk egy helyen? együtt a vidékért politikusok, kutatók, szakemberek, civilek - ahogyan a mai Vidékfejlesztési Nap mottója is hirdeti." - mondta az államtitkár.

Az év vidékfejlesztője címet Zágorhidi Czigány Ákos, Polgár Róbert és Bali István érdemelte ki, az év vidékfejlesztő közössége pedig az ECHO TV Szerkesztősége, Karcag Város Önkormányzata, valamint a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete lett.

Az ünnepen a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Egyesület és az ECHO TV megajándékozta a Nagyacsaládosok Országos Egyesületétés egy lakiteleki nehéz körülmények között élő nagycsaládot is.