PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 13. csütörtök
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

100 éves a szentgotthárdi mozi

2013. december 09. 11:00:00  nyomtatási kép

Mozicentenáriumot ünnepelt Szentgotthárd szombaton, mivel a város filmszínháza éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban nyitott meg, és azóta is változatlan funkcióban működik. A századik születésnapjára új nevet is kapott a mozi, a városi gimnázium egykori tanulója, azóta Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész tiszteletére mostantól Csákányi László Filmszínháznak hívják. A jubileumi ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is köszöntőt mondott:

"Mi a mozi? Egy definíció szerint: A mozi egymás után következő képek sorozatának vetítésére szolgáló hely, mely tulajdonképpen egy vertikálisan felépülő gyártási-technológiai sor egyik vége; a szórakoztatóipar egyik iparága, a filmipar végtermékének, a filmnek megjelenési helye.  Nos, a meghatározás pontosnak tűnik, de közel sem írja le, hogy mit jelent a mozi Szentgotthárdnak és a szentgotthárdiaknak. A szentgotthárdi mozi nemcsak a filmvetítések helye, de események, találkozások, történetek, élmények, emlékek és hangulatok helye is.

Mindannyiunk életében vannak meghatározó terek. Mind emlékszünk azokra a tájakra, terekre, épületekre, ahol életünk valamely fontos eseménye történt. A gimnáziumra, ahol leérettségiztünk; a templomra, ahol hűséget fogadtunk; a kórházra, ahol világra jött a gyermekünk. De nem felejtjük el azokat a helyeket sem, ahová az apróbb személyes emlékeink kötnek. Azt a padot, azt a fát, azt a buszmegállót? ahol megláttuk azt a lányt, ahol elhangzott az a sorsfordító beszélgetés, ahol olyan sokat nevettünk a barátainkkal? és így tovább.

Úgy gondolom, nemcsak mi őrizzük emlékezetünkben ezeket a helyszíneket, de valamilyen felfoghatatlan, varázslatos módon maguk a helyek is megőrzik emlékeinket, történeteinket. Aki Szentgotthárdon született, nevelkedett vagy telepedett le az elmúlt 100 évben, az nagy valószínűséggel egy sor emléket őriz a moziról. S a mozi a város többi illusztris épületéhez és intézményéhez hasonlóan maga is hűen őrzi ezeket a történeteket - amelyek ugyanolyan szerves részei, mint a vetítővászon vagy a széksorok.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként úgy látom, ahhoz, hogy az ember boldog teljes életet élhessen vidéken, nem csupán a megfelelő ellátásra, az alapvető szolgáltatásokra van szükség, de legalább ilyen fontos a megőrzése és féltő gondozása mindannak, ami meghatározza a település arculatát, hangulatát és az a helyi közösségek identitását, együvé tartozását. A szentgotthárdi mozi nemcsak a város infrastruktúrájának, szolgáltatásainak a része, de Szentgotthárd épített és szellemi örökségének is. Nemcsak kézzel épült, de szívvel, lélekkel, lelkesedéssel. Ezt a mozit nemcsak látogatják, de szeretik is; és nemcsak közönsége van, de közössége is.

Ahhoz, hogy egy mozi 100 évig álljon és működjön, szükséges, de nem elégséges az önkormányzat anyagi támogatása, a külső-belső felújítás, az új technológiák bevezetése. Kellenek még hozzá hangulatok, emlékek, közösségi élmények is? és talán még valami. Valami titok. A mozi százéves ünnepén ezt a titkot fejtegetik a fenntartók, a látogatók, a vendégek. A magam részéről azért remélem, hogy sosem fejtik meg egészen!"