PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Felújították a körmendi gyermekkönyvtárat

  nyomtatási kép

A körmendi önkormányzatnak az Emberi Erőforrások Minisztériuméval kötött szerződés keretében sikerült anyagi forráshoz jutnia, amiből a fel tudták újítani a Batthyány kastélyudvarban működő gyermekkönyvtár épületét. Megszépült intézményt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatta fel szombaton:

"Gyerekkoromra ma, ha visszaemlékezem - írja a költő -, akkor nekem a könyv és a könyvek mindig a nagy kalandokat (?) idézik az emlékezetembe. Olyan izgalmas pillanatokat, mint amikor egy mindent eltakaró kőfal ajtaján egyszerre csak kinyílik a zár, akárcsak ahogy kitárul a könyv, és mögötte valami gyönyörű vagy érdekes, nem is képzelt világra tárul a szemünk.

Azt gondolom, minden olvasó felnőtt emlékszik erre az érzésre gyermekkorából. Amikor megtanulunk olvasni, még minden utcanévtábla, kirakat, magazincímlap és okmány izgalmas. Amikor azonban már otthonosan mozgunk a betűk világában, akkor jön a következő csoda: a könyv. Kemény vagy puha fedelével, illatával, hófehér vagy megsárgult lapjaival új világokat nyitogat.

Van, akinek ez az első ilyen élmény a szülők könyvespolcához kötődik; van, akinek a nagyszülők padlásához, de előbb utóbb mind eljutunk a könyvtárba, ahol ez a csoda végeláthatatlan sorokban, ezernyi színben, formában és témában vár ránk. Feltéve, hogy abban a szerencsében van részünk, hogy szülővárosunkban működik jól felszerelt könyvtár gyerekrészleggel, vagy még szerencsésebb esetben egy külön gyermekkönyvtár áll rendelkezésünkre.

A mai tudásalapú társadalomban a sikeresség és a fejlődés záloga az információhoz való egyenlő hozzáférés. Ez pedig a technikai vívmányok, az internet, az okostelefonok és a táblagépek korában is elképzelhetetlen volna könyvtárak nélkül. Hiszen a könyvtár nemcsak információhalmazt jelent, de különleges hangulatot, segítőkész könyvtárost, közösséget és a találkozás, a beszélgetés lehetőségét is.

A jó könyvtárak ésszel, szívvel és kézzel épülnek. Ez alól nem kivétel a körmendi gyermekkönyvtár sem. Kell hozzá a városban élők tudásvágya, lelkesedése, de kellenek hozzá az anyagi források is, hogy könyveknek és a közösségnek otthont adó épület sokáig jó állapotban és biztonságosan láthassa el a feladatait.

Jókai Anna írónő szerint a könyvtár a közösség nagyvonalú ajándéka az egyénnek, abban a makacs hitben, hogy az egyén hajszálerecskéin átszivárogva, úgyis a közös óceánt gyarapítja végül minden. A felújított, megszépült körmendi gyermekkönyvtár is a közösség - a helyi önkormányzat és a magyar Kormány - ajándéka az egyéneknek - ezúttal a legkisebbeknek. Mert hiszünk abban, hogy a sok-sok teljes életet élő, érdeklődő, művelődő gyermekkel a közösség és az ország is gazdagodik."