PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 3. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Nemzeti kincs a birskörte pálinka

2013. december 05. 16:00:00  nyomtatási kép

A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája, így helyet kapott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkás vitrinjében a korábbi győztes italok sorában.  A palackot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár helyezte el csütörtökön, a VI. Nemzeti Pálinka Ünnep alkalmával. Az államtitkár köszöntőjében a győztes pálinka mellet méltatta a Dlusztus Imre és Soós Kálmán szerkesztésében most megjelent A jó magyar pálinka című kötetet is:

"Évek óta már, hogy számomra az adventi várokozás meghitt, fennkölt hangulatába egy evilágibb öröm, egy világiasabb várakozás is vegyül, így december elején. Várom a hivatalos találkozást Magyarország évi legjobb pálinkájával. Azt az ünnepi gesztust, amikor ez az ital elfoglalja méltó helyét a Mezőgazdasági Múzeum pálinkás vitrinjében, az előzi évi kiválóságok sorában, bizonyítva, hogy nemzeti italunk sikertörténete folytatódik.

Ennek az alkalomnak minden évben egyedi, különleges hangulata van - ahogyan az év legjobb pálinkája is más-más gyümölcs karakterét, más-más pálinkakészítő tudását és munkáját viszi magával a vitrinbe. Kivéve persze az olyan különleges eseteket, mint a mostani, amikor is a 2010-es évhez hasonlóan ismét a Brill Pálinkaház Kft. terméke érdemli ki, hogy Megőrzendő Nemzeti Kincseink között tartsuk számon. Ám míg 2010-ben a fiatalos, simulékony, virágillatú Irsai Olivér szőlő eszenciáját zártuk palackba, majd vitrinbe, addig az idei évben - a költő szavaival szólva - a tündér ilona hozta; molyhosra lehelt; vadízű fanyar; nyersből lassan érő; csupa illat birs mutatkozik be pálinkaként.

Sokoldalú gyümölcsről van szó, amit már az is sejtet, hogy kedve szerint hol alma-, hol körtealakban jelenik meg. Illatosítja a szobát a szekrény tetején ülve; jóllakatja a gyerekeket sajt vagy kompót formájában; pikánssá teszi likőrt, a káposztát; a görög mitológiában Herkules aranyalmájaként örök fiatalságot és termékenységet ígér, s - ha hihetünk Cervantesnek - még Sancho Panza, Don Quijote hű fegyverhordozójának emésztését is kiválóan elősegíti.

Úgy gondolom, az ország idei legjobb pálinkája a birskörte mindezen ízét, színét, hagyományát esszenciálisan magába zárta. Így nemcsak arra méltó, hogy vitrinbe zárjuk, és megőrizzük az utókornak. Arra is érdemes lehet, hogy rajta kezdje el az ismerkedést a pálinkák világával, az, aki még nem járatos ezen a területen. Akinek pedig a kóstolás meghozza a kedvét, hogy mélyebben elmerüljön ebben a témában, annak máris a figyelmébe ajánlanám Dlusztus Imre és Soós Kálmán nagyszerű könyvét A jó magyar pálinkáról.

Titokzatos, varázslatos dolog, hogy hogyan kerül a palackba a gyümölcs zamata - de erről gyakorló pálinkafőzőként már tudok egy s mást. Legalább ennyire kíváncsi voltam azonban arra is, hogyan lesz a pálinkából könyv. Hogy hogyan lehet erről a gazdag hagyományokkal, ezer ízzel-illattal bíró, izgalmas jövő előtt álló folyékony hungarikumról egy könyv lapjain, pusztán szavakkal és képekkel elmondani valamit.

A Dlusztus?Soós szerzőpáros szavai azonban megadták a választ a hogyanjaimra. A magyar gyümölcs lelke; aranyat érő nedű; egy egész nép kincse - olvasom tollukból. Hogy hogyan lehet tehát a pálinkáról írni? Tisztelettel, csodálattal, szeretettel. Majd olyan kifejezésekbe futok bele, mint uniós oltalom; történelmi igazságtétel vagy faélesztős beoltás - ezért a hogyanok sorát kiegészíteném még azzal, hogy a témát megillető komolysággal, szakmaisággal, tudományos és kulturális igénnyel. Végül pedig a gyönyörű képekről visszaköszönő gyümölcsfákat, tulipános poharakat, pálinkás butéliákat, terített asztalokat, mosolyokat és koccintásokat látva; a lapok közt megbújó személyes történeteket, mesét, verset, dalszöveget, regényrészletet olvasva; a térképeket, tanácsokat, recepteket böngészve még azt tenném hozzá: színesen, izgalmasan és a teljesség igényével.

A Brill Pálinkaház birskörte pálinkája és A jó magyar pálinka  című kötet minőségéért pálinkalovagként és vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is merek kezeskedni. De azért remélem, senki nem bízik meg vakon - és szomjasan - az én ítéletemben, hanem maga teszi próbára az ország legjobb pálinkáját és ezt a hiánypótló albumot - akár most az adventi várakozás, akár később, a karácsonyi vendégjárás során."

Fotó: Kovács Tamás, MTI