PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 14. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Vágópont létesült Fábiánsebestyénben

2013. december 05. 09:00:00  nyomtatási kép

64 millió forintos beruházással, 25 millió forintos uniós támogatással alakított ki vágópontot a Kinizsi 2000 Zrt. és a fábiánsebestyéni önkormányzat tulajdonában lévő Fábiánsebestyéni Húsüzem Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.  A tervek szerint heti száz sertést, juhot és húsz szarvasmarhát vágnak majd itt, és bérvágásra is lehetőség lesz. A fejlesztés második ütemében pályázati támogatással tervezik a korábbi húsüzem újraindítását is. Az új vágópontot V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatta fel szerdán:

"A vállalás, a vállalkozás azon szavaink közé tartozik, aminek eredete, jelentése máig áttetsző maradt, amiből most is kihalljuk eredeti tartalmát. Vállalni azt jelenti: a vállunkra venni, magunkra venni valamilyen kötelezettséget, terhet; elfogadni valamilyen megbízást, megrendelést; sajátunkként elismerni egy kihívást, feladatkört.

Örömmel értesültem róla, hogy Fábiánsebestyén Község Önkormányzata és a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. egy jelentős vállalkozásba kezd, ami összhangban van a helyi adottságokkal és igényekkel csakúgy, mint a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégia céljaival és törekvéseivel. Az Önkormányzata és a Zrt. a tulajdonukban lévő Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft.-n keresztül a térségben nevelt sertések, marhák, juhok és kecskék szakszerű, higiénikus, előírásoknak megfelelő vágását és feldolgozását vette a vállára. Ennek a vállalkozásnak az első üteméhez, a vágópont létesítéséhez gratulálhatunk most - ami nemcsak a térség szempontjából örvendetes, de egy tágabb perspektívából is: a hazai élelmiszertermelés, -ellátás és -biztonság, valamint a magyar vidék önellátása, gazdagsága és sokszínűsége szempontjából is.

Az élelmiszer stratégiai cikk; az ország biztonságos, egészséges, jó minőségű élelmiszerrel való ellátása alapvető fontosságú. A Vidékfejlesztési Minisztérium igyekszik is megadni minden szakmai támogatást, biztosítani a megfelelő jogszabályi környezetet, és elérhetővé tenni a szükséges forrásokat az ágazatban érdekelt vállalkozások számára.

A helyi termékek előállítását, piacra jutását, az élelmiszerláncok lerövidítését egyrészt azért támogatjuk, mert mindez hozzájárul a helyi gazdaságfejlesztéshez, növeli az élelmezési- és élelmiszerbiztonságot, csökkenti az energia- és üzemanyag-fogyasztást, a csomagoló- és adalékanyag-felhasználást - s így megfelel a környezettudatosság és a fenntarthatóság követelményeinek.

De nemcsak ez motiválta a kistermelői rendelet megalkotását, a közbeszerzési törvény módosítását, a helyi piacok támogatását vagy épp a vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok egyszerűsítését. Ezeket a rendelkezéseket a hagyományos magyar ízek, illatok, a vidéki receptek és tradíciók is inspirálták. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a magyar vidék egyedülállóan gazdag íz-, szín- és illatvilágának záloga a helyi termék, ami a helyi adottságokra és hagyományokra alapozva, a helyiek tudását felhasználva jut el a családok asztalára, a vendéglátásba és a közétkeztetésbe.

A szaktárca tehát a feladatoknak, a kötelezettségeknek ezt a részét vette a vállára. De mindez mit sem érne, ha nem lennének az országban olyan vállalkozások, akik megfogják és a vállukra veszik a munka másik végét: a források hasznosítását és a jogi keretek tartalommal való megtöltését, azaz a lehetőségek megvalósítását. Ennek látott most neki a Fábiánsebestyén Húsüzem Kft. a vágópont kialakításával, és ezt folytatja a jövőben a húsfeldolgozó üzem megvalósításával.

Úgy gondolom, a magyar vidék és a magyar gazdaság sikerének, a munkahelyek megőrzésének és teremtésének, a növekedésnek az a kulcsa, hogy az érte dolgozók megtalálják benne a helyüket. Azt a területet, ahol jól érzik magukat, ahol hasznosítani tudják a szaktudásukat, ahol sikerre vihetik az elképzeléseiket. Úgy látom, a Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft. vezetőinek és dolgozóinak ez sikerült, ez lehet az oka annak, hogy nem terhet látnak a vállukra vett kötelezettségekben, hanem sokkal inkább lehetőséget és kihívást.

Kívánom, hogy ez a jövőben is így maradjon, és kövesse a példájukat számos további vidéki vállalkozás!"