PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

TOP 100 - Kiadvány Vas megye vezető gazdasági szereplőiről

  nyomtatási kép

Második alkalommal jelent meg a Vas megyei legnagyobb adófizetőiről és a helyi gazdaság helyzetéről szóló TOP 100 kiadvány a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Vas Népe együttműködésében. A kiadvány csütörtöki bemutató rendezvényén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

"Ahogyan A kis herceg írója mondja, mi, felnőttek, szeretjük a számokat.  Ha a gyermekünk egy új barátjáról mesél nekünk, rögtön azt tudakoljuk: Hány éves? Hány testvére van? Hány kiló? Mennyi jövedelme van a papájának? És csak ezután véljük úgy, hogy ismerjük. Persze egy új kisbarát esetében talán sokkal lényegesebb kérdés, hogy Milyen a hangja? Mik a kedves játékai? vagy, hogy Szokott-e lepkét gyűjteni. Vannak azonban az életnek olyan szegmensei, ahol valóban hasznosak, sőt elengedhetetlenek a számok a megismeréshez. A gazdasági élet kétségkívül ilyen terület.

Itt csakugyan lényegesek a számok, a grafikonok és a kimutatások. Mert beszámolás, elszámolás, számadás nélkül nem tudnák azt sem, mire számítsunk, kivel kell számolnunk, és kire számíthatunk. Ezen a területen igenis fontos tudni, hogy mennyi egy társaság árbevétele, nyeresége, tőkéje, hogy hány embert foglalkoztat, hogy milyen ütemben növekedett. S különösen fontos ezt a saját környezetünkben tudni.

Vas megyében ebben segít már második alkalommal a TOP 100 kiadvány. A TOP 100 nemcsak azért hasznos, mert pontos adataival, átlátható táblázataival megválaszolja a szakemberek, gazdasági szereplők kérdéseit - magyarul és angolul egyaránt - de azért is, mert a színes képekkel, bemutatkozásokkal, tartalmas cikkekkel segít eligazodni mindenkinek, aki kíváncsi Vas megye gazdasági életére. Mindezek mellett pedig egyik legfőbb érdeme, hogy ráirányítja a figyelmünket a megye legnagyobb, legsikeresebb, legjobban működő, legdinamikusabban fejlődő, legígéretesebb vállalkozásaira, cégeire.

Olyan időszakban vagyunk, amikor nagyon fontos látni a jó példát. Magyarország mára ismét visszanyerte életerejét, újra erősödik, és egyre jobb teljesítményre képes. Az ország eddigi és további sikerének záloga a gazdasági fejlődés, az pedig elképzelhetetlen ambiciózus, megújulni képes hazai vállalkozások nélkül. Ahhoz, hogy az eddigi eredményeinket megtarthassuk, figyelemmel kell kísérnünk és támogatnunk kell az olyan vállalkozásokat, amelyek a kormányzat gazdasági célkitűzéseivel összhangban akarnak fejlődni.

A TOP 100-at lapozgatni ebből a szemszögből is inspiráló és tanulságos. Problémacentrikus világunkban jó dolog néhány oldalon keresztül a jó megoldásokra, az eredményekre, a sikerekre koncentrálni. Aki figyelmesen olvassa a kiadványt, az a számok mögött megláthatja az embereket, az ötleteket, a befektetett munkát, a teljesítményt, a jellemeket és az értékeket - mindazt az anyagi, emberi és szellemi erőforrást, amire építhetünk.

Az angol író, H. G. Wells  szerint A számok a legijesztőbb dolgok a világon. Jelentéktelen kis fekete ábrák, ha az ember helyes világításban nézi őket, de gondoljuk csak meg, hogy egyik-másik mennyire meg tudja rendíteni az ember szívét. Például akkor, ha az ember az újságban egy olyan részvény mellett, amiben az egész vagyona fekszik, a megszokott helyett sokkal kevésbé tekintélyes számok talál - írja Wells.

 De ahogyan ijesztőek, úgy biztatóak is tudnak lenni az apró fekete számjegyek. Például akkor, ha az ember a megyéje egyik vezető vállalkozása eredményei között lát egyre tiszteletre méltóbb számokat. Kívánom, hogy a TOP 100 kiadványa minden évben sok ilyen biztató, büszkeséggel eltöltő pillanattal ajándékozza meg az olvasóit!"