PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Születésnapi köszöntő

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vas Megyei Idősek Otthonában a 102 éves Tőke Béláné, Teri nénit születésnapján az alábbi szavakkal köszöntötte:

"Van egy nagy, mégis egészen hétköznapi titok. Mindenkinek része van benne, mindenki ismeri, de csak kevesen gondolnak rá. (?) Ez a titok az idő. Van naptár, van óra, hogy mérje, de ez mit se jelent, hiszen mindenki tudja, egy-egy óra néha örökkévalóságnak tetszhetik, el is suhanhat, akár egy pillanat - attól függ, mit élünk meg abban az órában. Mert az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik."

Teri néni szívében sok idő, sok élet lakik. Sok-sok emlék és szeretet. Élete 102 éve során számos olyan órája akadt, ami csak nehezen akart eltelni; sok olyan is volt, ami egy perc alatt elrepült; de bizonyára bőven jutott számára olyan óra is, ami még ma is ott él a szívében. Azt hiszem, ő már ismeri és érti az idő titkát. Tudja, hogyan töltheti meg az órákat élettel. Tudja, milyen értéke van egy-egy percnek. Tudja, mi az, amire nem érdemes időt fecsérelni; és tudja mivel és kivel érdemes időt tölteni.

Korábban érkezett ide mindnyájunknál. Többet látott, többet élt meg, és többet tudna mesélni, mint bármelyikünk. Tud mesélni arról, milyen volt az iskola a múlt század elején Alsóújlakon. Elmesélheti, milyen szorgalommal dolgoztak szülei a földeken és a jószágokkal. Elmondhatja, milyen alázattal és kötelességtudattal folytatta a gazdálkodást férjével, hogyan építettek új családi otthont. Beszélhet a nehéz időkről, amikor magára maradt a munkával és az aggodalmakkal; de beszélhet a derűs órákról is, amit kézimunkával, kertészkedéssel, színjátszással töltött meg. Mesélhet arról, hogyan nőttek fel gyermekei, unokái; hogy milyen dédunokái és ükunokája mosolya. Nagy öröm, nagy kincs számunkra, hogy Teri néni ma is itt van velünk, s itt vannak vele emlékei, történetei, bölcsessége is.

A mai napon nem az idő múlását ünnepeljük, nem attól hatódunk meg, hogy ismét eltelt egy év. November 19-én azért mondunk köszönetet, hogy 1911-ben ezen a napon eggyel többen lettünk. Hogy megszületett Tőke Teréz, aki azután gazdagabbá és teljesebbé tette szülei, férje, családja, barátai és közössége életét. Hogy hozott ide közénk valamit, amit csak ő hozhatott: a személyiségét, a mosolyát, a tekintetét, a hangját.  Kívánom, hogy Teri néni még sokáig itt legyen közöttünk!