PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

A magyar biogáz-potenciál maximális kihasználását célozza a VM, a NAK és az E.ON csoport friss együttműködése

  nyomtatási kép

Együttműködési megállapodást írt alá az E.ON Hungária Zrt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK) csütörtökön Budapesten a magyarországi állattenyésztők biogáz-kapacitásainak jövőbeni hasznosítása érdekében.

A VM, a NAK és az E.ON megállapodásával elinduló biogáz-projekt első szakaszában az eddigi legnagyobb felmérés készül a magyarországi állattartó telepek optimális átalakításának és energiaellátásának lehetőségéről. A keletkező almos trágyából és szántóföldi melléktermékekből fejlesztett biogázzal hő- és villamos energia termelhető, ezzel a lehető leggazdaságosabb módon lehetne kielégíteni a telepek és a kapcsolódó létesítmények energiaigényét. A bioüzemanyagok részét képezhetik a későbbiekben a kapcsolódó vágóhídi hulladékok és a telepen elpusztult állatok sterilizálás után történő, a hatályos környezetvédelmi előírások szerinti megsemmisítése is.

Az egész országra kiterjedő kérdőíves felmérés 2014 januárjában történik. Ezt követi az energetikai igények felmérése, a kapacitások becslése és méretezése, majd pedig a legalkalmasabb technológiai megoldások kiválasztása, a tervek szerint akár már február végére. A projektben az energia-szakmai tudást az E.ON biztosítja nemzetközi tapasztalatok integrálásával. Az együttműködés értelmében a vizsgálat után még 2014 első felében döntenek a felek mintaprojektek létrehozásáról, és - a próbaüzem tapasztalatainak függvényében - az országos fejlesztések megvalósításának lehetőségeiről.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium/E.ON