PROGRAMNAPTÁR
2020. október 26. hétfő
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Megújulásra biztatja a LEADER szervezeteket a Vidékfejlesztési Minisztérium

2013. november 14. 10:00:00  nyomtatási kép

A vidékfejlesztési tárca szerint a hazai LEADER együttműködésnek szervezeti megújulásra van szüksége ahhoz, hogy az eddiginél jobban ki tudják használni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a 2014-2020 közötti uniós tervezési ciklusban rendelkezésre állnak. Erről V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt szerdán a Vas megyei Bükfürdőn, egy önkormányzati tanácskozáson.

Szavai szerint az Európai Unió úgy döntött, hogy nagykorúsítja a közszféra, az önkormányzatok és a civil szféra, valamint a helyi gazdaság együttműködésén alapuló LEADER módszert, és kiterjeszti a gazdaságfejlesztés más területeire is. Így a jövőben még nagyobb tere lesz a vidékfejlesztési elképzelések megvalósításának, amire az államtitkár szerint a hazai LEADER szervezeteknek is fel kell készülniük - tette hozzá.

V. Németh Zsolt, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzat Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésén kistelepülési polgármesterek előtt úgy fogalmazott: a Vidékfejlesztési Minisztériumban most azon dolgoznak, hogy megújítsák a LEADER szervezeti rendszerét. Mint mondta, azt szeretnék, ha a következő időszakban a LEADER egyesületek újjáalakulnának, és a megyehatárokat át nem lépve valódi térségként,  egy járásból, egy tájegységből, egy kistérségből, vagy ezek szövetkezésével szerveződnének újjá. Az új uniós tervezési ciklusban ugyanis arra lehet számítani, hogy a vidékfejlesztéshez több operatív program keretéből is elérhetővé válnak fejlesztési források, ezt pedig a jövőben helyi programok kidolgozásánál is figyelembe kell majd venni.

Az államtitkár jelezte: a jövőben nem általános fejlesztési programokat, hanem inkább konkrét projektekből álló "programfüzéreket" kell majd kidolgozni ahhoz, hogy egyszerre vagy egymásra épülően több területről is fejlesztési forrásokhoz lehessen jutni.

Wekler Ferenc, a KÖSZ elnöke elmondta: az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy valóban több lehetősége van a kistelepüléseknek a pályázatokra, amelyek ügyintézése a korábbinál kevésbé bürokratikus. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kistelepülések szövetségeinek érdekérvényesítő képessége az utóbbi időben sem sokat javult, ezt mutatja az a tény is, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem halmoztak fel adóságot, 10 milliárd forintot szán a kormányzat, míg a városok adósságának konszolidációja 400 milliárd forintba kerül.

MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája