PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Támogatják a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését

  nyomtatási kép

Közös sajtótájékoztatót tartott hétfőn Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztéséről.

A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be Fazekas Sándor a sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: 10 milliárd forintos pályázatot hirdetnek meg november 25-től a kistelepüléseken, illetve a tanyákon élő emberek életminőségének javítására. Hatmilliárd forintból többek között gépjármű-park - például a falugondnoki autók, tanyabuszok - megújítására, cseréjére lehet pályázni. A fennmaradó összeg legjelentősebb része - több mint 3 milliárd forint - pedig faluházak, többfunkciós szolgáltató központok, integrált közösségi terek megújítását, felújítását teszi lehetővé.

V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette: a vidéki alapszolgáltatások között korszerűsíteni kívánják a vidéki kistérségi közlekedést, lecserélnék például az öt évnél idősebb tanyagondnoki autókat, tanyabuszokat. A pályázatok összege 3 és fél, 5 és 10 millió forint nettó értékű lehet.

A másik célterület a művelődést, a közösségi programokat segítő pályázat, amelyet a VM az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szorosan együttműködve alkotott meg. Többfunkciós szolgáltató központok támogatására írnak ki pályázatot. Az integrált közösségi szolgáltató terekből - faluházakból - mintegy 400 működik országszerte. Itt nettó 25, illetve 30 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. Magasabb összegű forrást az a pályázó kaphat, aki könyvtár kialakítását is vállalja a faluházban.

Támogatást kaphatnak a meglévő állatmenhelyek is nettó 25 millió forintig. A pályatatokat elsősorban az 5 ezer lakosnál kisebb, nem városi státuszú településekről várják - tette hozzá V. Németh Zsolt.

Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a tárcák közötti együttműködés jó példájának nevezte a pályázatot. A települések népesség-megtartó ereje, a közösségek erejében rejlik, a mostani program pályázatai pedig ezt az erőt hivatottak növelni - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a vidékfejlesztési és a kulturális terület közös tevékenységének 2010 után több eredménye is lett. Így például a faluházak létrehozására biztosított 30 milliárd forinthoz az EMMI is hozzátette a saját 1 milliárd forintos támogatását. Ez utóbbi a szakmai programokat és a faluházakban dolgozók továbbképzését segítette. Ezúttal a második ütemben a korábban fejlesztési lehetőséghez nem jutott többfunkciós szolgáltató központok kapnak forrásokat a fejlesztéshez. A könyvtári szolgáltatás fejlesztésére az EMMI kulturális államtitkársága például 65 millió forinttal többet biztosít jövőre, mint az idén. Emellett elkezdődik egy 4 ezer fős kulturális közmunkaprogram Belügyminisztérium együttműködésével - közölte az államtitkár.

Forrás: MTI