PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Megépült a tótszentmártoni Szent Orbán Pihenőhely

  nyomtatási kép

A Szentmártoni Borbarát Egyesület mintegy 9 és fél millió forint támogatást nyert vidéki örökség megőrzésére az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. A közhasznú egyesület célja megóvni a tótszentmártoni Kálmán-hegy és a Nagymező szőlőhegy kulturális és történelmi örökségét, segíteni a szőlős és boros gazdák tevékenységét, népszerűsíteni a borfogyasztás kulturáját, ápolni a horvát nyelvet és kultúrát, és bővíteni a térség idegenforgalmát.

Ez utóbbi célkitűzést szolgálja a Kálmán-hegyen kialakított Szent Orbán Pihenőhely, melyet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár avatott fel szombaton.

A Kálmán-hegy számos kulturális rendezvénynek ad otthont, a Vince napi pincejárástól kezdve, a borversenyeken és a hegyi búcsún keresztül a Prósza, Bor és tambura fesztiválig. Ehhez méltón a pihenőhely átadása is színes programsorba illeszkedet, melyen kiválasztották a falu legjobb új borát, felléptek a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület csoportja, és szerét ejtették a Márton napi libatornak és mustkeresztelésnek is.

Az esőbeállós színpaddal, nézőtérrel, pihenő padokkal és sütő-főző helyekkel bővített pihenőhely felavatásán V. Németh Zsolt a helyi szimbólumok, hősök, rítusok és értékek fontosságáról szólt.