PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra

  nyomtatási kép

Több mint 13 milliárd forint áll rendelkezésre falusi szálláshelyek létrehozására, a meglévők bővítésére, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére. A támogatásra még az idén beadhatók a pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pénteken, a Vas megyei Szakonyfaluban.

A támogatási igényeket november 18-tól december 13-ig lehet benyújtani postai úton a területileg illetékes LEADER irodákhoz, a fejlesztésekhez maximálisan 35 millió forint igényelhető - közölte.

Hozzáfűzte: a fejlesztéseket 2014 végéig kell megvalósítani, a támogatás mértéke a hátrányos helyzetű térségekben akár 65 százalékos is lehet, a non-profit szervezetek számára adott támogatások mértéke elérheti a 100 százalékot is.

V. Németh Zsolt elmondta: az újabb fejlesztések az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, illetve a Darányi Ignác Terv keretében valósulhatnak meg, amelynek köszönhetően eddig már 1287 turisztikai célú beruházást támogattak, összesen 27,6 milliárd forint értékben.

Hangsúlyozta: a még rendelkezésre álló forrásból falusi szálláshelyek fejlesztésre, új szálláshelyek építésére és meglévőek bővítésére, minőségi gyermek- és ifjúsági szálláshelyek létesítésére, illetve szálláshely fejlesztéshez nem kapcsolódó agroturisztikai, lovas- és vadászturizmus, erdei- és horgászturizmus, vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztésekre lehet forrásokat elnyerni. Apályázók lehetnek természetes személyek, mikro-, kis és középvállalkozások, települési önkormányzatok, de akár non-profit szervezetek is. A pályázaton maximálisan 35 millió forint támogatást lehet elnyerni, de a LEADER-akciócsoportok ezt szabályozhatják 5 millió forinttól 35 millió forintig.

 

V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatót követően Szakonyfaluban felavatta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 46 millió forint önerőből megújított vendégházát:

"Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként magam sem csak gazdasági mutatókat és pénzügyi terveket látok a vidéki idegenforgalom támogatásában. Bár pontosan tudom, hogy falusi turizmus a vidéki gazdaság több lábon állásának egyik legfontosabb pillére, ami tevékenységein, szolgáltatásain keresztül majdnem minden agrárágazathoz kapcsolódik,de a gazdasági fellendülés mögött annak a lehetőségét is látom, hogy a vidéki közösségek megmutathatják természeti és épített örökségüket, elbüszkélkedhetnek kulturális és gasztronómiai hagyományaikkal, elmesélhetik történeteiket, megoszthatják titkaikat.

Azt mondják, egy szívvel-lélekkel épített ház összegyűjti, közel hozza a világot, láthatóvá teszi a hely szellemét.  Ha ez valóban így van, akkor ez a vendégház magába sűríti, amit Nyugat-Magyarország és a Hármashatár vidéke jelent; magába foglalja a környező fenyvesek és lomberdők zúgását, a Rába csobogását; őriz valamit a szakonyfalui rönkhúzások hangulatából és fénykereszt képviselte áldásból, és mindezt meg is mutatja vendégeinek."

A jelentős beruházás eredményeképpen új villamos rendszer, energiatakarékosabb kazán és hőszigetelés készült, parkosítottak, valamint ebédlőt és új teraszt építettek.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája