PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Vidék Napja a Millenárison

  nyomtatási kép

Több ezren látogattak október 26-án a budapesti Millenárisra, hogy különféle szakmai és szórakoztató programokon ismerkedjenek meg közelebbről a magyar vidékkel és az EU-támogatással ott megvalósult fejlesztésekkel. A vidék értékeit bemutató Magyar Vidék Napját V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg szombaton a budapesti Millenárison.

A rendezvény célja az volt, hogy megmutassa a vidéki emberek életében történt kézzelfogható változásokat, azokat a fejlesztéseket, projekteket, amelyek a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósultak meg.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, hogy a rendezvény egyúttal a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszak eredményeit bemutató Virágzó Vidékünk Roadshow utolsó állomása is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból mintegy 1400 milliárd forint állt rendelkezésre a vidék és a mezőgazdaság fejlesztésére, ennek több mint 90 százalékát már lekötötték, 66 százalékát pedig már ki is fizették, így minden remény megvan, hogy minden lehetséges forrást sikerüljön felhasználni. A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program szerint elosztott pénzeket főként a mezőgazdaság, az erdészet és az élelmiszeripar versenyképességének növelésére fordították, de az agrárium mellett vidékfejlesztésre is jelentős összeg jutott.

 "Hiszünk abban, hogy a vidék nem csak termelési hely, nem csak flóra és fauna, amelyet meg kell védeni, hanem egyben egy társadalmi és kulturális tér is" - emelte ki V. Németh Zsolt, ennek jegyében megújult több mint félezer művelődési ház, és falusi templomokat, népi műemlékeket állítottak helyre.

Több ezer résztvevővel zajlott a Virágzó Vidékünk Roadshow, amelynek mostani, hetedik, egyben utolsó állomásán a budapestieknek mutatják be, milyen gazdag és csodálatos a vidék - közölte Medgyasszay László, a rendezvénysorozat lebonyolításával megbízott Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke. Az MNVH sokrétű tevékenységet végez, és olyan projektre is támogatást nyújt, amelyek nem csak ismeretátadást jelentenek, hanem tényleges, kézzel fogható eredményekkel járnak - mondta.  Ilyen az "Adj helyet a helyinek!" mozgalom, amely 7,8 millió forint támogatást nyújtott helyi termék polcok kialakítására gyakran látogatott helyeken, hogy azokhoz is eljussanak a térségi élelmiszerek, akik maguktól nem mennének el egy termelői piacra.

A hagyományőrzés is a vidékfejlesztés fontos része. Erre szolgál a Nagyapám Háza mester-inas mintaprogram, amelynek részeként fiatalok a gyakorlatban ismerhetik meg a hagyományos népi építészet technikáit - tette hozzá. A kezdeményezést az MNVH több mint hatmillió forinttal támogatta. A régi ízek megőrzésére szolgál a csárdavilág és betyárételek mintaprojekt, amely olyan vendéglátóhelyekkel foglalkozott, ahol a sokszor már elfeledett fűszerekkel, technikákkal a hagyományos magyar konyha jegyében készítenek ételeket. Az európai uniós pénzek mindenki számára elérhetőek, csak jó pályázat kell - hangsúlyozta az MNVH elnöke.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója közölte, büszke arra, hogy az Intézet ilyen programokat tud rendezni. Az esemény célja a vidék és a vidékfejlesztési  eredmények bemutatása mellett, hogy a látogatók jól szórakozzanak, és majd maguk is ellátogassanak vidékre. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez egy családi nap, az Intézet pedig éppen egy napja nyerte el a Családbarát Munkahely címet. Mezőszentgyörgyi Dávid arra biztatott mindenkit, hogy keressék az MNVH-t és a megyei referensi hálózatának tagjait, valamint a NAKVI - a helyszínen jelen is lévő - munkatársait.  Beszélgessenek, ismerkedjenek, szerezzenek élményeket és ezután pedig menjenek maguk is az itt bemutatott értékek eredeti vidéki lelőhelyeire.

A rendezvényen az európai uniós támogatású vidékfejlesztési eredmények mellett különféle programok igyekeztek közelebb hozni a vidék értékeit a városlakókhoz, és szakmai konferencián foglalkoztak a vidékfejlesztés kulcskérdéseivel. A Vidék Mustrán friss, kézműves élelmiszereket kínáltak közvetlenül a termelők, sőt, a látogatók akár maguk is készíthettek mézeskalácsot. A kisebbeket többek között babajátszóházzal és bábelőadással, a nagyobbakat ügyességi játékokkal és táncházzal várták, valamint fellépett a Kaláka együttes, a Karak Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam.

Forrás: NAKVI