PROGRAMNAPTÁR
2020. december 4. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

20 éve családi vállalkozásban: a körmendi Elixír Patika

2013. október 21. 11:00:00  nyomtatási kép

A körmendi ELIXÍR Patika alapításának 20 éves évfordulóját ünnepelte szombaton. A családi vállalkozás 1993-ban indult mint Körmend Város rendszerváltás utáni első magángyógyszertára, ma már Körmenden túl Egyházasrádóc, Rábahidvég, Csörötnek, Ivánc, Vasalja, Vasszentmihály, Egyházashollós, Gersekarát, Rábagyarmat gyógyszerellátásban is részt vesz. A kerek évforduló alkalmából V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is gratulált:

"1993 tájékán a világ több pontján fordult az emberek figyelme az egészségmegőrzés, a gyógyítás, a megelőzés felé. 1992-ben az ENSZ döntött egy egészségügyi világnap kinevezéséről, azóta december 3-a a fogyatékkal élők világnapja. 1993-ban II. János Pál pápa azt javasolta, hogy szenteljünk egy világnapot a betegeknek. Ez lett február 11-e. Ugyanebben az évben, itt, Magyarországon pedig a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezte egy nemzeti nap bevezetését, így lett április 19-e rákellenes nap.

Talán ezeknek a világnapoknak és a hozzájuk kapcsolódó eseményeknek köszönhetően azóta egy kicsit jobban odafigyelünk magunkra. De itt, Körmenden, 20 éve nemcsak egy-egy napot szánnak az egészségre. 1993 óta a Hadnagy Család nap mint nap dolgozik az Elixír Patikában, azért, hogy a Körmenden és a környező településeken élők egészségének, gyógyulásának ne legyen semmi akadálya.

Fontosnak tartom, hogy ebben a körmendi gyógyszertárban nem egyszerűen gyógyszerkereskedés folyik, hanem valódi szolgáltatás és szolgálat. Köszönhető annak, hogy egy elkötelezett gyógyszerész-közgazdász és egészségügyi menedzser szakember vezeti, hogy képzett és készséges munkatársak végzik itt a dolgukat, és hogy családi vállalkozásként egyetértésben és hatékonyan tud működni a gyógyszertár.

Olyan minta ez, amire az ország bármelyik patikájának érdemes felnéznie. Bízom benne, hogy a patikai hitelprogram segítségével egyre több ilyen példával találkozhatunk majd. A magyarországi gyógyszertárakban évente 60 milliószor találkozik a beteg és gyógyszerésze, egyértelmű tehát, hogy a gyógyszerészek kiemelt szerepet töltenek be nemcsak a gyógyszerálltásban, de az ország egészségpolitikájában is. Az ország érdeke az, hogy az elmúlt években kereskedelmi tevékenységgé vált gyógyszerellátás ismét a szakemberek, a gyógyszerészek kezébe kerüljön - hasonlóan az Elixír Patika példájához.

Azt gondolom, hogy ha valami 20 éve működik, az már önmagában garancia arra, hogy ott valamit jól csinálnak. De hogy átérezzük, milyen nagy idő ez egy családi vállalkozásban működő patika számára, hadd állítsam szembe egy kevésbé sikeres, ám szórakoztató példával.

Lázár Ervin A csodapatika című meséjében a csodapatikusnak bizony fölkopott az álla. Írjai megpenészedtek, balzsamjai megpimpósodtak, tablettái szétporladtak. Ugyanis nem fejfájásra, vagy gyomorpanaszokra árult orvosságot, hanem lelki bajokra: kicsinyességre, kapzsiságra, lustaságra, torkosságra... Eleinte lelkesek is voltak a vevők, s máris sorolták, mire kellene gyógyír: Tetszik tudni, van egy házsártos, irigy, lusta és nagyképű feleségem, egy kicsinyes, kapzsi napam, egy torkos, tohonya, pénzsóvár ipam, egy alamuszi ángyikám, egy kárörvendő bácsikám? De volt egy bökkenő: gyógyszert mindenki csak a maga bajára kérhetett. Így aztán senki nem vásárolt a csodaszerekből.

Nagyravágyásra, álszerénységre, gonoszságra ugyan az Elixír nem tud gyógyírral szolgálni - nem mintha itt bárkinek szüksége volna ilyesmire - ha azonban az egészségünket szeretnénk megvédeni vagy helyreállítani, akkor 20 éve mindig számíthatunk rájuk. Kívánom, hogy ez így maradjon még sok-sok éven át."