PROGRAMNAPTÁR
2020. december 4. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Tündérkert és Mini Arborétum nyílt Zalatárnokon

2013. október 21. 10:00:00  nyomtatási kép

Deák Ferenc születésének 210. évfordulójára emlékeztek szombaton Zalatárnokon, az ünnepi alkalmat egybekötötték az őshonos gyümölcsfajtákat bemutató Zalatárnoki Tündérkert és Mini Arborétum átadásával. Az őshonos kert a Bárczay parkban kapott helyett, ahol Deák Ferenc töltötte gyermekkorát 6 éves koráig. A közel félmillió forintos pályázati forrásból megvalósult tündérkertet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át a zalatárnokiaknak:

"Településük neve és címere mindig Goethe verssorait juttatja eszembe: jót hoz az egész világra minden kincs, ha őre vagy. Zalatárnok ugyanis méltó a nevében rejlő bárói méltósághoz, a tárnokmesteri címhez. A tárnokmester egykor a királyi udvarházak tárnokainak felügyelője, pénzügyeinek intézője, kincseinek őrzője volt. Úgy látom, a zalatárnokiak ma is hűen őrzik minden kincsüket - nemcsak a kézzel foghatókat, a pénzre válthatókat, hanem az eszmeieket is.

Már a címerük is olyan, mint egy kincsesláda, amelyben külön fiókja van mindennek, ami fontos számukra. Látszik rajta, hogy az itt lakóknak ugyanúgy fontosak a természeti kincsek (a három patak és a szőlőhegy), az épített örökség (a templom), és a szellemi, kulturális hagyaték (Deák Ferenc emléke és a ferences történelem). Ma pedig újabb kincseket vesznek fel a képzeletbeli leltárba, a védelemre érdemes dolgok lajstromára: az őshonos gyümölcs tájfajtákat.

Ez a sokszínű mozaik, amit Önöknek Zalatárnok jelent, egészen rímel arra, ahogyan mi, a Vidékfejlesztési Minisztériumban a vidéket látjuk. Úgy gondoljuk, hogy a vidék nemzeti örökségünk, a teremtett világ része. Egyrészt gazdasági, termelési tér, ami élelemmel látja el országunkat. Másrészt élettér, biológiai tér is, amely magában foglalja minden természeti kincsünket: földeinket, vizeinket, növény- és állatvilágunkat. Végül, de nem utolsó sorban kulturális tér is, amelyben benne él az ember, a közösség, minden tudásával, hagyományával és értékével együtt.

Eddigi munkánk során folyamatosan azt tapasztaltuk, hogy ezek az aspektusok nem választhatók le egymásról, mindig egyszerre, együtt vannak jelen. Nincs ez másként a Tündérkert mozgalommal, és a hazai őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelettel sem.

Megvan a gazdasági vetületük, hiszen a rendelet olyan tájfajták megőrzését teszi lehetővé, amelyek itt nevelkedtek, a helyi klímához alkalmazkodtak. Az ellenálló, jól termő fajták pedig lehetővé teszik, hogy utaztatás, csomagolás és felesleges költségek nélkül, helyben jussunk egészséges, jó minőségű gyümölcshöz.

A Tündérkertekben folyó munka a természetvédelem szempontjából is értékes, hiszen segít megőrizni a magyar gyümölcsök hihetetlen változatosságát, hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához.

Végül pedig van a tájfajtáink megőrzésének, az őshonos kertek telepítésének egy kulturális aspektusa is. Hiszen ezekhez a régi jó gyümölcsfajtákhoz receptek, népszokások, titkok, történetek egész sora kapcsolódik, amelyeket megismerve, magunkról is többet tudhatunk meg. Ráadásul a faültetés, a faoltás, a tündérkerti rendezvények összehozzák, összekovácsolják és megerősítik a helyi közösségeket, ami talán az egyik legfontosabb hozadéka ennek a törekvésnek.

Bízom benne, hogy mindezt a zalatárnokiak is meg fogják tapasztalni. Kívánom, hogy a legyenek ugyanolyan jó őrei a tündérkertnek és a Mini Arborétumnak, mint a többi kincsüknek! És kívánom, hogy az elültetett gyümölcsfák a település folyamatos fejlődésének legyenek tanúi a jövőben!"