PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Tündérkert és Mini Arborétum nyílt Zalatárnokon

  nyomtatási kép

Deák Ferenc születésének 210. évfordulójára emlékeztek szombaton Zalatárnokon, az ünnepi alkalmat egybekötötték az őshonos gyümölcsfajtákat bemutató Zalatárnoki Tündérkert és Mini Arborétum átadásával. Az őshonos kert a Bárczay parkban kapott helyett, ahol Deák Ferenc töltötte gyermekkorát 6 éves koráig. A közel félmillió forintos pályázati forrásból megvalósult tündérkertet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át a zalatárnokiaknak:

"Településük neve és címere mindig Goethe verssorait juttatja eszembe: jót hoz az egész világra minden kincs, ha őre vagy. Zalatárnok ugyanis méltó a nevében rejlő bárói méltósághoz, a tárnokmesteri címhez. A tárnokmester egykor a királyi udvarházak tárnokainak felügyelője, pénzügyeinek intézője, kincseinek őrzője volt. Úgy látom, a zalatárnokiak ma is hűen őrzik minden kincsüket - nemcsak a kézzel foghatókat, a pénzre válthatókat, hanem az eszmeieket is.

Már a címerük is olyan, mint egy kincsesláda, amelyben külön fiókja van mindennek, ami fontos számukra. Látszik rajta, hogy az itt lakóknak ugyanúgy fontosak a természeti kincsek (a három patak és a szőlőhegy), az épített örökség (a templom), és a szellemi, kulturális hagyaték (Deák Ferenc emléke és a ferences történelem). Ma pedig újabb kincseket vesznek fel a képzeletbeli leltárba, a védelemre érdemes dolgok lajstromára: az őshonos gyümölcs tájfajtákat.

Ez a sokszínű mozaik, amit Önöknek Zalatárnok jelent, egészen rímel arra, ahogyan mi, a Vidékfejlesztési Minisztériumban a vidéket látjuk. Úgy gondoljuk, hogy a vidék nemzeti örökségünk, a teremtett világ része. Egyrészt gazdasági, termelési tér, ami élelemmel látja el országunkat. Másrészt élettér, biológiai tér is, amely magában foglalja minden természeti kincsünket: földeinket, vizeinket, növény- és állatvilágunkat. Végül, de nem utolsó sorban kulturális tér is, amelyben benne él az ember, a közösség, minden tudásával, hagyományával és értékével együtt.

Eddigi munkánk során folyamatosan azt tapasztaltuk, hogy ezek az aspektusok nem választhatók le egymásról, mindig egyszerre, együtt vannak jelen. Nincs ez másként a Tündérkert mozgalommal, és a hazai őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelettel sem.

Megvan a gazdasági vetületük, hiszen a rendelet olyan tájfajták megőrzését teszi lehetővé, amelyek itt nevelkedtek, a helyi klímához alkalmazkodtak. Az ellenálló, jól termő fajták pedig lehetővé teszik, hogy utaztatás, csomagolás és felesleges költségek nélkül, helyben jussunk egészséges, jó minőségű gyümölcshöz.

A Tündérkertekben folyó munka a természetvédelem szempontjából is értékes, hiszen segít megőrizni a magyar gyümölcsök hihetetlen változatosságát, hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához.

Végül pedig van a tájfajtáink megőrzésének, az őshonos kertek telepítésének egy kulturális aspektusa is. Hiszen ezekhez a régi jó gyümölcsfajtákhoz receptek, népszokások, titkok, történetek egész sora kapcsolódik, amelyeket megismerve, magunkról is többet tudhatunk meg. Ráadásul a faültetés, a faoltás, a tündérkerti rendezvények összehozzák, összekovácsolják és megerősítik a helyi közösségeket, ami talán az egyik legfontosabb hozadéka ennek a törekvésnek.

Bízom benne, hogy mindezt a zalatárnokiak is meg fogják tapasztalni. Kívánom, hogy a legyenek ugyanolyan jó őrei a tündérkertnek és a Mini Arborétumnak, mint a többi kincsüknek! És kívánom, hogy az elültetett gyümölcsfák a település folyamatos fejlődésének legyenek tanúi a jövőben!"