PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Orvosi rendelő átadása Nyárádon

  nyomtatási kép

Vidéki örökség megőrzése Nyárád Község központjában pályázat keretében 2013. október 16-án adták át a helybéli felújított orvosi rendelő épületét. Az avató beszédet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondta el:

"Nyárád nevében és címerében ott a nyárfa, amihez számtalan jelentés, vallási és mitológia történet kapcsolódik. Az indián kultúrában a nyár szent fa. Az ápolás, a gondoskodás, a táplálás szimbóluma, aminek védelmező lombkoronája alatt hamar kizöldülnek a megsérült, megbetegedett bokrok és cserjék. Hasonló a szerepe a most felújított rendelőnek is, ami orvosi ellátásával és védőnői szolgálatával a helyieket óvja, ápolja, gyógyítja.

Azt mondják, "Minden gyógyulásnál van egy különleges reggel, amikor az ember felébredve végre teljesen érzi azt az egyszerűséget és hétköznapiságot, mely az egészség lényege." Azt hiszem, így az őszi megfázások idején mindenkinek ismerős ez az érzés. Én nemcsak a magam gyógyulásakor érzek így, hanem akkor is, amikor látom, ahogyan egy település magára talál, megújul, ha úgy tetszik: meggyógyul. Amikor egy vidéki közösség felelevenít egy hagyományt, felújít egy épületet, megszépíti a faluképet, elérhetővé tesz egy alapvető szolgáltatást, olyankor úgy gondolom, valami végre a helyére került, rendbe jött.

Kollégáimmal a Vidékfejlesztési Minisztériumban úgy véljük, hogy egy egészséges vidéki Magyarországhoz hozzátartozik az alapvető szolgáltatások megléte, elérhetősége, fenntartása és fejlesztése. Ilyen a helyi közlekedés, a posta, az oktatás, a biztonság, a szociális ellátás, a hivatali ügyintézés, a tájékozódás lehetősége, és természetesen az egészségügyi ellátás is. Ugyanilyen fontosnak tartjuk a megőrzését és féltő gondozását a helyi kultúra és a közösségi együttlét intézményeinek is (a templomnak, a művelődési háznak), mindannak, ami meghatározza a helyi társadalom, a falusi és kisvárosi közösségek identitását.

Örömmel látom, hogy Nyárád vezetősége és polgárai is hasonlóan gondolkodnak. Ezért élnek az európai uniós és állami támogatásokkal, ezért egészítik ki azokat saját forrásukkal és munkájukkal. Ezért törődtek az eddigi beruházások során hagyományaikkal, közösségi intézményükkel, legutóbb pedig az orvosi rendelőjükkel. Ezek között a fejlesztések között nem lehet fontossági sorrendet felállítani, hiszen egytől-egyig hozzájárultak ahhoz, hogy a nyárádiak életét szebbé, kényelmesebbé, teljesebbé tegyék. A mai átadó mégis eszembe juttatja a filozófus, Schopenhauer gondolatát, aki szerint "Boldogságunk kilenctized része az egészségünkön múlik."