PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Átadták Mindszenty József bíboros felújított szülőházát

  nyomtatási kép

Felújították Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házát Csehimindszenten, az eredeti állapotába helyreállított épületet vasárnap délután adták püspöki szentmisét követő ünnepség keretében. A 450 lelkes község templomában Veres András szombathelyi megyés püspök celebrált szentmisét, ahol a hívek Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásáért imádkoztak, a felújított szülőháznál tartott ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:

 "Az Új Ember hasábjain olvastam egy szép anekdotát Mindszenty József gyermekkoráról, a szülői házában uralkodó értékrendről: a böjti napokon, szerdán, pénteken és szombaton nem volt reggeli a Pehm családban. Tizenegy óra tájban már nagyon éhesek voltak a gyerekek, ott nyüzsögtek a konyhában, és várták az ebédet. Erre édesanyjuk kitett az asztalra egy tál levest, és azt mondta: Aki nem bírja tovább, az nyugodtan egyék! A teli tál persze megvárta az ebédet.

Úgy gondolom, bizony, nekünk, a bíboros tisztelőinek is fegyelmezetten kellett várakoznunk. Ki kellett böjtölnünk a rehabilitálását, és ki kellett böjtölnünk, míg lehetőség adódott szülőháza illő, méltó helyreállítására. De végre itt van előttünk, aki nem bírja már tovább, az nyugodtan elsétálhat ide szellemi táplálékért, tisztelegni, emlékezni, vagy erőt gyűjteni.  Jó látni, hogy a kivételes embert felnevelő ház levetette az idők során ráaggatott álarcokat, s most megújulva, megerősödve, de hitelesen, korhűn áll előttünk.

Mindszenty bíboros életében ezek voltak az első falak. Falakból - képletesekből és valóságosokból - jutott neki későbbi élete során is bőségesen. Falakból, amelyek körbezárták; falakból, amelyek korlátozták; falakból, amelyeket eltűrt; amiket tiszteletben tartott; amiknek nekifeszült; amiket áttört. Ezek a szorongató, fojtogató falak mára már nagyrészt ledőltek, de a védelmező, biztonságot adó szülői ház falai túlélték őket, és még ma is állnak - köszönhetően a helyi vezetők kitartásának, az emléket őrző csehimindszentiek társadalmi munkájának, a kedvezménnyel segítő vállalatoknak és a támogatást nyújtó magyar Kormánynak. 

Mindszenty József emléket sokan, sok helyen őrzik. Aki szeretné leróni tiszteletét, ellátogathat a mariazelli kegytemplom Szent László kápolnájához, a főpásztor egykori nyughelyére; elmehet az Esztergom Bazilika altemplomához, ahol végül örök nyugalomra helyezték a bíborost; gyújthat egy gyertyát egri, zalaegerszegi vagy budapesti szobra előtt. De most már nemcsak élete utolsó állomásainál tiszteleghetünk, hanem itt, a legelsőnél is.

Azt mondják, a ház az ember első világa. Mielőtt belevettetik a világba, az ember belehelyeztetik a bölcsőbe. Innen indulunk el a legelső, tétova kirándulásunkra; innen indulunk el megharcolni hétköznapi küzdelmeinket; végső soron innen indulunk el életünk nagy útjára. Itt vértez fel minket a szülői szeretet és figyelem azzal a tudással, azzal az értékrenddel, amire egész életünk során támaszkodhatunk.

Mindszenty bíboros - akkor még Pehm József - erős hitet, bölcsességet, emberi tartást, állhatatosságot kapott itt útravalóul. Helyreállított szülőháza talán ezentúl is alkalmas lesz arra, hogy aki nehéz út, nagy feladat előtt áll, az itt erőt gyűjthessen.  És - úgy hiszem - alkalmas lesz arra is, hogy a mai ünnephez hasonlóan időről időre találkozzunk itt, válaszolva Mindszenty József talán legutolsó kérésére: Találjunk egymásra a szétszórtságban és fogjunk össze, segítsük egymást lelkileg, szellemileg is!"

 Lezsák Sándor (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke szerint Mindszenty szülőházának története tükrözi az egész elmúlt évszázad történelmét, a családi szeretetet, a háború éveinek pusztulását, majd az utána következő évtizedet, a számkivetettség és agyonhallgatás időszakát és szerencsére most már a megújulást is.

 Habsburg Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke beszédében arról szólt, hogy Mindszenty József nemcsak a múlt század egyik legjelentősebb magyar egyházi személyisége volt, hanem olyan történelmi személyiség is, akinek a sorsa a magyar nép huszadik századi szenvedését is jelképezi. Emlékeztetett: alapítványuk azért vásárolta meg és tartotta fenn évekig Mindszenty József szülői házát, hogy egyszer múzeum működjön benne, a bíboros hagyatékának jelentős darabjait a nyilvánosság számára is bemutathassák itt. Szavai szerint ez most megvalósult, hiszen a felújított emlékház és múzeum méltó környezetet ad a kiállított emléktárgyaknak. Felsorolása szerint a kiállítás egyik legjelentősebb darabja egy feszület, amely sérüléseivel is a hercegprímás áldozatos életét idézi. Reményét fejezte ki, hogy az emlékház és múzeum hamarosan mint zarándokhely is működhet, és hogy Mindszenty József boldoggá avatása mielőbb megtörténik.

Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere az ünnepségen elmondta: az önkormányzat többször is eredménytelenül pályázott az emlékház felújítására, ezért nagy öröm számukra, hogy méltó módon helyreállíthatták az épületet. A 120 éves tömésház helyreállításának költségeihez Balog Zoltán miniszter egyedi döntése alapján 20 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A felújítás során falakat bontottak és állítottak vissza az eredeti helyükre, az épület utca felőli oldalára újra három kis ablak került, továbbá kibontották - így ismét láthatóvá vált - a régi mennyezetet a házban, és az épület tetőzete is teljesen megújult.

MNO-MTI nyomán