PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

A megújuló erőforrások szerepéről tartottak nemzetközi konferenciát Egerben

  nyomtatási kép

Változik a Földünk, a társadalmunk, a klímánk, és változnak a lehetőségeink is. Ehhez pedig változtatnunk kell a szemléletmódunkon, hiszen nem a legerősebb marad életben, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra - idézte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Darwin szavait csütörtökön, a Megújuló erőforrások szerepe a regionális fejlesztésben című nemzetközi tudományos konferencián Egerben.

Ezt a hozzáállásbeli változtatást segíti majd elő példamutatásával az energetikailag fenntartható modellrégió kialakítása, mely a megújuló természeti erőforrások potenciális hasznosíthatóságát vizsgálja az éghajlatváltozás tükrében Eger és térségében.

Az Európai Unió a megújuló energiák forradalmát éli, és az a gazdaság lesz sikeres, amelyik kevésbé kiszolgáltatott a fosszilis energiapiacnak és a lokális környezetszennyezés következményeinek - emelte ki V. Németh Zsolt. Ezt már a Nemzeti Vidékstratégia kialakításakor is figyelembe vettük - folytatta -, hiszen helyi, térségi autonóm energiatermelési és -ellátási megoldásokra, megújuló energiaforrásokra és az energiatakarékos életmódra kell alapoznunk a jövőt. Ehhez meg kell teremtenünk a feltételeket, hogy a vidéki térségek a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével a lehető legnagyobb mértékben maguk állítsák elő, és termeljék meg energia-szükségletüket.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az előremutató, gondolatformáló ötletek nagyon fontosak, különösen az eddigi és elkövetkező európai uniós költségvetési időszak határán. Már a 2007 óta tartó ciklus tervezésénél is nagy hangsúlyt kaptak az energiagazdálkodás, a környezettudatosság és a fenntarthatóság szempontjai, de a jövőben pedig még nagyobb szerephez fognak jutni - folytatta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a támogatások jelenleg is széleskörűen segítik a mezőgazdasági szektor és a vidéki térségek környezetbarát energetikai fejlesztését, például biomassza kazánok beszerzésének, fás- és lágyszárú energiaültetvények létesítésének, kiskapacitású nyersszesz, nyersolaj üzemek kialakításának elősegítésével. Továbbá támogatást lehetett igényelni biogáz üzem létesítésére. Bioállattartásra, biotakarmány-termesztésre, bio állati termékek előállításra pedig többletpontot.

Az új kihívásokra adott válaszul kap a 2014-2020-as időszak hat vidékfejlesztési prioritásában is az erőforrás-hatékonyság, valamint az alacsony szénfelhasználás és -kibocsátás kiemelt hangsúlyt.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája