PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Ökoturisztikai Információs Centrum nyílt Apátistvánfalván

  nyomtatási kép

Ökoturisztikai Információs Centrumot adott át pénteken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Vas megyei Apátistvánfalván. A létesítményt a volt határőrlaktanya átépítésével alakították ki.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az új információs centrum az "Őrségtől a Vendvidékig" elnevezésű projekt keretében jött létre, és része annak az együttműködésnek, amely az Őrségi Nemzeti Park, a szlovéniai Goricko Natúrpark és az ausztriai Raab Natúrpark között zajlik.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által működtetett apátistvánfalvai ökoturisztikai központ részint a turisták tájékoztatását szolgálja, segítve eligazodásukat a hármas határ térségében, de segít abban is, hogy a helyi turisztikai vállalkozások megerősödjenek, bemutathassák kézműves termékeiket - mondta.

Kiemelte: a három nemzeti park 2009-ben írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely a három ország egyedülálló természeti és kulturális értékeinek védelmét és megőrzését tűzi ki célul a térségben.

Elmondta: a határ ma már teljesen átjárhatóvá vált, aki ide jön, az a csodás természeti környezetben aligha veszi észre, hogy átlépte a határvonalat, és egységesnek érzi azt a kulturális kínálatot is, amelyet a műemlékek és egyéb látnivalók jelentenek.

V. Németh Zsolt köszöntőjében Albert Camus gondolatát idézte, aki szerint az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik. Elmondta, véleménye a gyönyörű tájhoz az ősz többet ad ezen a vidéken, mert olyan fényviszonyokat teremt, melyek másutt nincsenek. Kiemelte, itt az emberek és a természet harmóniában élnek együtt, ennek a harmóniának pedig a legfőbb őre az Őrségi Nemzeti Park, mely kiemelkedő szerepet tölt be a térségben: jelenleg 13 különböző programban mintegy 2,7 milliárd forint értékű fejlesztést koordinál és bonyolít le 40 partnerrel, többnyire helyi önkormányzatokkal együttműködve.

Forrás: MTI