PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Megnyílt a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit bemutató ültetvény Budakeszin

  nyomtatási kép

A természeti értékek megőrzését fontosnak tartó Pilisi Parkerdő Zrt.-nek köszönhetően megnyílt a Budakeszi Tündérkert új, a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit bemutató része.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezt a célt, a természeti értékek megőrzését a hazai őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelettel segíti - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budakeszin csütörtökön.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a hazai tájfajták megmentése, megőrzése olyan ügy, amit szívesen támogat az ország, a VM is támogatást ad erre a célra az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból, a növényi génmegőrzésre szánt forrásokból. A tárca olyan jogszabályt hozott, hogy a tájfajták szaporítását, forgalmazását egyszerűsített és illetékmentes eljárással lehessen elvégezni - fűzte hozzá.

V. Németh Zsolt hozzátette: ezeknek a fajtáknak a megőrzése nemcsak a biológiai sokszínűség fennmaradását szolgálja, de hozzájuk kapcsolódva fennmaradhatnak a hagyományok, "a megőrzött régi receptek."

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője elmondta: a cég a környékbeli gazdák felajánlásai alapján másfél hektáros ültetvényt alapított a Zsámbéki-medence régi, hagyományos gyümölcsfajtáinak megmentésére.

Elmondta: a programra 2013 januárjában meghívást kaptak a környékbeli lakosok, gazdák, akik oltóvesszőt küldtek a környékükön található gyümölcsfákról. Számukra a Pilisi Parkerdő Zrt. a megeredt oltványokból átad egy-egy példányt, hogy az egyes fajtákat a fák eredeti származási helyén is elültethessék.

Forrás: MTI