PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Tökfesztivál, Juniális, szakmai fórumok az MNVH támogatásával

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Őrségi Nemzeti Parkban tartott pénteki sajtóreggelin mutatta be a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkáját. Hangsúlyozta, hogy a tárca a továbbiakban is igényt tart a sikeres együttműködésre.

A hálózat feladata többek között terjeszteni a legjobb gyakorlatokat, felhívni az érintettek figyelmét a hazai és nemzetközi fejlesztési forrásokra és lehetőségekre, segíteni a módszertani tapasztalatcserét, valamint továbbképzési programokat szervezni - ismertette.

Az MNVH kiemelt feladata a formálódó új magyar nemzeti vidékstratégia feladataihoz kapcsolódó szakmai eszmecserék, viták lebonyolítása, ahogyan a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program kitűnően lezajlott társadalmasítása is volt - emelte ki az államtitkár. Az MNVH számos rendezvényt is támogatott, például a Szőlő Jövésének Könyve rendezvénysorozatot, illetve a Vasi Vidéki Ízek Juniálist, melynek célja a térségi, megyei lakosság figyelmének felhívása a helyi közösségek termékeire és az egészséges táplálkozásra, a helyben termelt élelmiszerekkel összefüggésben.

Az esemény nem titkolt szándéka a vas megyei helyi termelők, helyi termékek és családi gazdaságok népszerűsítése is volt. Kiemelte az idén jubiláló eseményt, a Nemzetközi Őrségi Tökfesztivált, melyet 2013. szeptember 27-29. között rendeznek meg már tízedik alkalommal.

A rendezvényre az MNVH 5,5 millió forint támogatást nyújtott. Mindemellett, a magyar vidékről alkotott valótlan összkép megváltoztatására az MNVH a Darányi Ignác Terv népszerűsítésének érdekében konkrét projektötleti felhívásokat tesz közzé honlapján a sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztésért - folytatta V. Németh Zsolt.

A hálózat négy témában hirdet projektötletet: fórumok, események szervezése a vidék gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedéséért, szakmai kiadványok készítése a jó gyakorlatok továbbadásának elősegítésére. Nem utolsó sorban pedig a LEADER nemzetközi kapcsolatok erősítése és a következő programozási időszakra való sikeres felkészülést segítő ötleteket várnak.

Tóth Balázs, az MNVH Vas megyei munkatársa bemutatta a referensi hálózatot. Kiemelte a Vidékfejlesztési Program társadalmasításában rájuk hárult munkát: megyei szakmai fórumok megszervezése, valamint kapcsolattartás önkormányzatokkal, szakmai és civil szervezetekkel.

A Tökfesztivál programjairól ízelítőt Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere adott. Elmondta, hogy idén is sok programmal várják az Őrségbe érkezőket. Ez a Nyugat-Dunántúl kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztroturisztikai rendezvénye.

Az idei év meglepetése az őriszentpéteri lovas-, és íjászbemutató lesz, valamint jurtát állítanak és a kor kultúráját, szokásait is szemléltetik majd. Szalafőn pedig nyitott porták várják a látogatókat, ahol megismerkedhetnek az őrségi perec vagy dödölle, illetve a tökmagolaj készítésével - hangsúlyozta a polgármester.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája