PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Díjazták a legszebb kanizsai konyhakerteket

  nyomtatási kép

Csütörtökön adták át a "Legszebb konyhakertek" országos program nagykanizsai versenyének díjatit. A díjkiosztó ünnepséget szakmai konferenciával kötötték egybe, a rendezvényt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

"Van angolkert, franciakert, japánkert; virágos kert, díszkert, függőkert; kastélykert, templomkert, botanikus kert? Mindannyian ismerjük a bibliai édenkertet, Csehov Cseresznyéskertjét és a mesebeli titkos kertet is. A kert az egyetemes kultúra része, úgy is, mint fogalom, mint jelkép; és úgy is, mint valóságos, körülkerített és gondozott tér. De nemcsak a globális műveltségnek szerves része a kert, hanem a magyar gazdálkodási hagyományoknak is. Erről azonban az utóbbi néhány évtizedben kezdtünk elfeledkezni.

A mai gyerekek között sokan vannak, akik már csak a boltok polcán, megtisztítva, becsomagolva találkoznak a leveszöldségekkel; akik már nem is tudják, melyik gyümölcsnek mikor van szezonja; akik meg sem lepődnek, ha az óriási, fénylő paradicsomnak sem íze, sem illata; akik ásóval, kapával, öntözőkannával legfeljebb a nagyszülőknél találkoznak.

Ezért tölt el nagy örömmel, hogy A legszebb konyhakertek programnak ilyen hatalmas sikere lett szerte az országban. Hogy falun és városban; nagy kertben, kiskertben, erkélyen konyhakert gondozásába fogtak kicsik és nagyok, idősek és fiatalok. Újra természetes lett, hogy a vasárnapi levesbe friss, házi zöldség kerül; hogy desszert gyanánt a kertvégi eperből, málnából szedünk; hogy egy feszült nap után a távirányító helyett a gereblye után nyúlunk.

Nagykanizsa pedig élen jár ebben, hiszen innen jelentkeztek a legtöbben A legszebb konyhakertek programra. Aki az elmúlt néhány hónapban a városban járt, könnyen hihette, hogy Hamvas Béla A Konyhakert című írása itt mozgalommá nőtte ki magát: ?.munkába fogok. Kibontom a sárgarépa ágyat? Két-három karottát is szedek, petrezselymet, gyökeret és zöldjét, paszternákot? Ezután jön a póré, a kelkáposzta, a zeller gyökere, zöldje, karalábé, egy kis karfiol? Két szép zöldpaprika, egy piros paradicsom, s hogy az ünnep teljes legyen, egy marék frissen fejtett bab? Jó belegondolni, milyen gazdag zöldséglevesek főttek errefelé a nyáron?

De a finom zöldséglevesek, a házi savanyúságok, az ízletes főzelékek még csak az első, közvetlen hozományai a megmozdulásnak. A nagykanizsaiak többet is láttak ebben a programban: esélyt az egészségesebb életmódra, jövedelem-kiegészítési lehetőséget, közösségfejlesztést, szépülő várost. Így voltunk ezzel a Vidékfejlesztési Minisztériumban is, a szépen gondozott konyhakertek mögött már láttuk a vegyszermentes élelmiszereket; a fajtagazdagságot, termelési hagyományaink életben tartását; a föld szeretetének áthagyományozását; értékteremtést; egy minőségibb élet lehetőségét.

Úgy gondolom, ezek nem túlzó remények. Hiszen - ahogyan az író mondja - egy nagy tett iránya eltéríti a történelmet útjából, de valószínűleg ugyanígy hatnak a kisebb cselekedetek is mind, egészen az elguruló kavicsig, amelyet félrerúgtunk az ösvényen, avagy egy kis vonásig, amit a körmünkkel a kert földjében húzunk. Azt hiszem, a Nagykanizsa jelmondatában szereplő Nagy álmok, nagy lehetőségek is ilyen apró gesztusok következtében valósulhatnak meg.

Épp ezért köszönöm mindenkinek, aki kezébe vette a kerti szerszámokat, és a tett egy kis mozdulatot a változás felé. A legszebb kertek gondozóinak pedig külön gratulálok. Bízom benne, hogy sikerüket látva, és beszámolóikat hallgatva még többen kapnak kedvet a kertészkedéshez!"

A legszebb konyhakertek mozgalom ötletgazdája Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere. Kezdeményezésére Karcagon tavaly 22-en, Püspökladányban pedig öten jelentkeztek a megmérettetésre. A mozgalom a Vidékfejlesztési Minisztérium országos mintaprojektjévé nőtte ki magát, a versengésre idén 60 település - közte négy határon túli - csatlakozott, és összesen 939 kertet neveztek. A legtöbb, 101 nevezés, Nagykanizsáról érkezett.