PROGRAMNAPTÁR
2024. április 17. szerda
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Hiánypótló a fiatal gazdákról készült kutatás

  nyomtatási kép
A kormány eltökélt szándéka a jövőben is segíteni a fiatal gazdákat - emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a róluk szóló kutatás eredményeit bemutató csütöröki sajtótájékoztatón. A felmérésről "A fiatal gazdák helyzete Magyarországon" címmel kiadvány jelent meg.

Az államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közös, több mint egy évtizedes kutatását bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a 2007-2013 közötti időszakban prioritásként jelent meg a gazdatársadalom korszerkezet-váltásának elősegítése. Ezt a következő költségvetési időszakban is folytatni kívánja a kormány.

Ennek elősegítésére már három alkalommal pályázhattak a gazdálkodók az uniós társfinanszírozással elérhető forrásra, amelyből közel 36 milliárd forintot nyertek el. A közvetlen támogatások mellett számos egyéb előnyhöz jutottak a fiatal agrárszakemberek, hiszen kertészetkorszerűsítésre, mezőgazdasági termékek értéknövelésére, nem utolsósorban állattartó telepek korszerűsítésére 10 százalékkal magasabb támogatáshoz juthattak.

2014-től pedig kifejezetten a fiatal gazdák helyzetének erősítésére tematikus alprogramot indít a minisztérium a rövid élelmiszer-ellátási láncok alprogram mellett - nyomatékosította V. Németh Zsolt. A hatékony megvalósítás érdekében is nélkülözhetetlen az AGRYA és a KSH közös kutatása, hogy a fiatal gazdák körülményeire szabott támogatásokat és finanszírozási lehetőségeket dolgozhassanak ki - folytatta.

Dr. Lacka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal gazdaságstatisztikai elnökhelyettese elmondta: a felmérésből kiderül, hogy a mezőgazdaság súlya az ország nemzetgazdaságában jelentős, 11-14 százalék. Foglalkoztatottsági szinten is meghatározóak az eredmények, hiszen 2010-ben 568 ezer egyéni gazdaság volt, melyből 76 ezret vezetett 40 év alatti gazdálkodó. Emellett beszélt a termeléstípusok szerinti mutatóiról, a fiatal gazdák nemek szerinti megoszlásáról, valamint a növekvő szakirányú végzettségi szintről.

Dr. Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke is jelentős eredményként értékelte a kutatást, és az erről szóló nyolcvan oldalas kiadványt, ugyanis a KSH tízévente készít általános mezőgazdasági összeírást, de ez az egyetlen, amely átfogóan foglalkozik a fiatal gazdák helyzetével. A kiadvány ennek az óriási adathalmaz feldolgozásának a terméke - mondta.

A kutatás során reprezentatív online kérdőívet is kitöltöttek a fiatal gazdák, amelyből kiderül, hogy 85 százalékuk tervezi az ágazatbővítést, illetve a diverzifikálást.

"A fiatal gazdák helyzete Magyarországon" kiadvány célja a 18-40 év közötti fiatal termelők helyzetének megismerése, tendenciák megfigyelése, igényeik felmérése a döntés-előkészítéshez, ugyanis a jövőben a kormány szándéka a sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság megteremtése, mert az tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ez által kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája