PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Becsehelyi szüret

  nyomtatási kép

Kilencedik alkalommal rendezték meg Becsehelyen a hagyományos szüreti és borfesztivált vasárnap. Az egész napos mulatság reggel szüreti felvonulással kezdődött, este szüreti bálba torkollott, napközben pedig kiváló borokat és zalai ételkülönlegességeket kóstolhattak a vendégek. A fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, bor- és pálinkalovag nyitotta meg:

"Hamvas Béla 1945-ben, mikor A bor filozófiája című művét írta, még meggyőződéssel állította, hogy van bor-ország és van pálinka-ország, eszerint van bornép és pálinkanép. Kíváncsi volnék, mit mondana ma Becsehelyről, ahol a bornak és a pálinkának egyforma becsülete van. Nehéz lenne eldönteni, hogy a becsehelyiek inkább bornép vagy pálinkanép, náluk ugyanis megfér egy napon a bor és a pálinkaverseny, és ma is elférnek egymás mellett a borház és a pálinkaházak. Becsehelyen mindkét nemzeti italunktól ugyanazt várják el: minőséget; kiváló illatot és zamatot; élményt, hagyományt. Ezért itt úgy gondolják, hogy kár volna - és nem is szükséges - lemondani egyikről a másik kedvéért.

A hétköznapok és ünnepnapok szüntelen váltakozásában azonban hol az egyik, hol a másik féle nedű nyeri el a becsehelyiek kitüntető figyelmét. 2010-ben, az első szabadon főzött pálinka ünnepén röviditalunké volt a főszerep, a hagyományos szüreti fesztivál idején viszont a borok, a boros gazdák és a borkedvelők kerülnek előtérbe. Ilyenkor a kicsi, jelképes szőlőfürt Becsehely címerének sarkából lekerül a szüreti mulatság meghívójára, és fénylő, kövér szőlőszemekkel hirdeti, hogy a községben a szőlő- és bortermelés nemcsak történelmi örökség, hanem máig élő hagyomány.

A becsehelyiek megbecsülik tehát a boraikat, de nem érik be ennyivel. Szeretnék, ha a borkedvelők szerte az országban felfigyelnének a magyar bortérképnek erre a kis mozaikjára. Fontos feladatuknak tartják, hogy a borvidék méltatlanul mellőzött borait mindenkivel megismertessék. Hiszen Becsehelyen is megtalálhatók a különféle ízű, különféle élményt nyújtó, különféle alkalmakhoz illő borok.

Hamvas Bála fogalmaival élve, itt is vannak szőke hajú és sötéthajú - azaz fehér és vörös borok; vannak hím - vagyis száraz, és női - azaz édeskés borok. Sőt, vannak szoprán, alt, tenor, basszus hangú, egyszólamú és többszólamú borok, s bizonyára megtalálhatjuk a napszerű, holdszerű és csillagszerű borokat csakúgy, mint a henyélő borokat, a kacér borokat, a tragikus borokat és a mesélő borokat.

A mai ünnep nagyszerű alkalom, hogy megismerkedjünk velük. Ugyanis minden bor társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák. Itt pedig jó társaságban nincs hiány, hiszen helyi ételkülönlegességek, pálinkák, citerazene és tánc társaságában, de mindenekelőtt jókedvű, és a munka mellett a mulatáshoz is értő becshelyiek közösségében kóstolhatjuk a jobbnál jobb borokat.

Váljék egészségünkre!"