PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vadásznappal indították az őszi vadászidény Vas megyében

  nyomtatási kép

Vadászkürtös térzenével, Hubertus misével és az ifjú vadászok fogadalomtételével ünnepelték az ősz vadászidényt Bükfürdőn, a szeptemberi Vas Megyei Vadásznapon. A rendezvényt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

"Ismét beköszöntött a szeptember, vele az ősz, s mindenkinek mást hozott. Kinek almát, körtét, szilvát, szőlőt, kinek új tanévet, kinek szabadságról visszatérő kollégákat. A vadászoknak viszont szarvasbőgéses új vadászidényt, amit a vasi vadászok hagyományosan vadásznappal ünnepelnek barátaik, családtagjaik körében.

Ünnepi alkalom ez, hiszen kiragad a hétköznapok szürkeségéből. Néhány órája talán még a tegnapról megmaradt feladatokon rágódtunk, az időjárás vagy a közlekedés miatt bosszankodtunk, esetleg a holnapi tennivalókat vettük sorra. De azután megszólalt a vadászkürt. Erre a hangra az ember felkapja a fejét, és akár vadász, akár nem, elkezd benne mocorogni valami. Valami, aminek erdőillata van, ami izgalommal tölt el, ami kiélesíti az érzékeinket?

Az ösztön ugyanis közös, egyetemes és ősi, hiszen a vadászat egyidős az emberiséggel. A Homo habilis, a Homo erectus, a Homo sapiens - azaz az ügyes ember, a felegyenesedett ember és a bölcs ember egytől egyig vadászó ember volt. Sőt, nem kis mértékben épp a vadászatnak köszönhette, hogy felegyenesedett, hogy egyre ügyesebb, hogy egyre okosabb lett.

Napjainkban már nem kényszerűségből, nem a létfenntartásért vadászunk (leszámítva talán a hozományvadászokat, szoknyavadászokat?) de a vadászat ma is hozzájárul ahhoz, hogy többek, jobbak legyünk. Úgy gondolom, hogy a figyelmes ember, a természetjáró ember, az áldozatot vállaló ember, a hagyományait tisztelő ember, a közösségét megbecsülő ember és az erkölcsös ember őse is a vadászó ember.

A vadászó ember, aki megtanulta tisztelni a természet rendjét, az áldozatát és a vadásztársát is. Aki megtanult csendben és türelemmel lenni. Aki megtanulta, hogy a vadászélmény nagysága nem egyenlő a vadászzsákmány mennyiségével. Aki megtapasztalta, hogy a vadászszenvedély megfér az önmegtartóztatással és az önmérséklettel. Aki jól tudja, hogy csakis őseinket tisztelve, egymást támogatva, és a fiatalokat tanítva lehet vadászhoz, sőt emberhez méltó életet élni.

Számomra azért jelent különleges élményt a Vadásznap, mert itt a Hubertus miséből, az ifjú vadászok fogadalomtételéből, a Vadászhölgyek tevékenységéből, az agarászok bemutatójából, a vadászok anekdotáiból, de a talán még a vadételekből és a vadászok boraiból is ezek az értékek érződnek ki. Olyan erények, olyan elvek ezek, amelyeknek a dolgozó ember, a családot nevelő ember, a társadalmi szerepet vállaló ember is hasznát veszi.

Ezért ilyenkor szeptemberben, amikor az iskolaigazgatók a tanévet, a vadászok pedig a vadászidényt nyitják meg, én a magam részéről a fülemet, a szememet nyitom nagyra. És ezzel egy időben - megtisztelő feladatomnak eleget téve - megnyitom a 2013-as Vas Megyei Vadásznapot is!"