PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A munkaigényes mezőgazdasági mezőgazdaság ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

  nyomtatási kép

A 2014 utáni európai agrár- és vidékfejlesztési támogatások témájában rendezett konferenciát a Fiatal Gazdák Európai Szövetsége csütörtökön Tatán. Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Közös Agrárpolitika jövőbeni kereteiről tartott előadást Közép-Európa fiatal gazdái és agrárszakemberei előtt, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár pedig a konferencia zárógondolatait mondta el.

Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket termelő, munkaigényes ágazatok, így az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta Dr. Feldman Zsolt. A következő hét évben a korábbinál 1,9 milliárd euróval több forrást jut Magyarországnak az Európai Unió közös agrárpolitikája keretében, melynek egy része a termelőkhöz kerülő közvetlen támogatás, más része vidékfejlesztési támogatások formájában jut el a gazdálkodókhoz. Magyarország a korábbi 2,4 százalékról 3,2 százalékra növelte a közös agrárpolitika forrásaiból való részesedését - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a tárgyalások során a kormány olyan feltételrendszert alkudott ki, amellyel a magyar gazdálkodók számára az eredeti európai uniós javaslatoknál jóval egyszerűbb, könnyebben teljesíthető követelmények teljesítésével lehet a támogatásokhoz hozzájutni. Az évente mintegy 1,3 milliárd eurós közvetlenül a termelőkhöz jutó támogatás 30 százalékának lehívásának alapját jelentő zöldítési feltételeket a hazai gazdálkodók döntő többsége gazdálkodásának megváltoztatása nélkül teljesíteni tudja. A Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben még a jelenlegi támogatási rendszer működik tovább, az új feltételeket 2015-től alkalmazzák - mondta.

Fotó: Pelsőczy Csaba

V. Németh Zsolt a konferencia zárásakor a fiatal gazdák tevékenységét méltatta. Tolsztojt idézte, aki szerint az emberiség története nem más, mint az emberiség egyre nagyobb és nagyobb összefogásra való törekvése. A fiatal gazdák sokrétű nemzetközi együttműködése ennek az összefogásnak egy magas szintű példája - mondta. Méltóbb helyszínt nem is találhattak volna közös munkájuk újabb állomásához, a mai konferenciához, mint a kiemelkedő nemzetközi kapcsolataiért a közelmúltban Európa díjjal kitűntetett Tatát. A tanácskozás résztvevői ma közös asztal mellett, közös érdekek mentén beszélgettek a jövőről, amin közösen osztoznak. Mindezt bátran, a lehetőségekre koncentrálva, ugyanakkor kritikusan és felelősséggel tették. Kívánom, hogy őrizzék, meg hozzáállásukat a konferencia után, az előttünk álló munka során is - zárta gondolatait az államtitkár.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI