PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 4. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Támogatással újulhatott meg a hegyhátsáli kultúrház

2013. augusztus 21. 10:00:00  nyomtatási kép

Hegyhátsál önkormányzata 7,6 millió forintot nyert közösségi helyek és szolgáltatások fejlesztésére. A támogatásból a falu egyetlen közösségi épületét, a könyvtárnak, e-magyarország pontnak, idősek klubjának és minden helyi rendezvénynek otthont adó kultúrházat avatták fel. A korszerűsített, kibővített, felújított intézményt a hétvégi falunapok keretében avatta fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár:

"Augusztus 17-e van. 154 éve épp ezen a napon használtak először légipostát. Egy hőlégballon szállított 100 levelet New Yorkba. 81 évvel ezelőtt pedig ezen a napon adták át az első magyarországi villamosított vasútvonalat. A Kandó-féle villanymozdony közlekedett a Budapest-Hegyeshalom útvonalon.Az emberekben mindig is megvolt a vágy, hogy egyre nagyobb távolságokat hidaljanak át, hogy egyre messzebbre jussanak el. De él bennünk egy ezzel ellentétes vágy is: hazamenni. Nem csoda, hiszen életünk meghatározó eseményei általában a szülőföldünkön történnek meg velünk. Ezeket a meghatározó a tájakat, tereket, épületeket nem lehet elfelejteni, bármilyen messze is megyünk tőlük.

Az emlékeinkben ezek a helyek kis fényes, különálló pontokként élnek. De egy olyan faluban, ami saját csillagvizsgálóval büszkélkedhet, az embereknek megvan a fantáziája ahhoz, hogy képzeletbeli vonalakkal összekössék ezeket a pontokat. Úgy ahogyan a csillagokból is csillagképeket rajzolunk. Ha pedig összekötjük a pontokat, akkor kirajzolódik a településnek egy különleges térképe, ami nem az utcákat és a tereket jelöli, hanem az ember számára fontos helyeket.

Azt hiszem, egy-egy település életében azok a legmeghatározóbb helyek, ahol a legtöbb vonal fut össze. Itt, Hegyhátsálon, a Közösségi Ház az, amihez a legtöbb szállal kötődnek a helyiek. Mindenki őriz egy-egy vidám, megható vagy épp mulatságos történetet, ami ehhez a helyhez kapcsolja őt. Itt találkoznak az idősebbek, itt böngészhetik a könyvtárat és az internetet a fiatalabbak. Ezek a falak adnak otthont a családi és közösségi rendezvényeknek is. Igazi találkozóhely a hegyhátsáli közösségi ház, és mostantól megújulva, megszépülve láthatja el a régi feladatát."