PROGRAMNAPTÁR
2020. augusztus 11. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Kapolcson jártak a Vasiak, köztük V. Németh Zsolt is

2013. augusztus 06. 14:00:00  nyomtatási kép

Nemcsak a szakmai konzultációban, a közös muzsikálásban is részt vett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 23. kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon. Az államtitkár a Muharay Udvar "A mi falunk" programsorozatának csütörtöki, "Vasvár megye"napján vállalta a házigazda szerepét Varga Albinnal, Gencsapáti művelődési házának igazgatójával és Szarvas József színművésszel.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség filozófiája szerint a hagyomány nemcsak a néptánc, hanem mindaz a szellemi, kulturális, táji, gazdasági környezet, amibe az ember beleszületik. "Fedezd fel a népművészetet, és dalolj, táncolj saját örömödre" - hirdetik évek óta Kapolcson is. Idén olyan falvak, települések, tájegységek mutatkoztak be Udvarukban, amelyek történelmük, sorsuk, közösségeik, hagyományaik, vallásuk révén összetartó, megtartó erőt képviselnek. A bemutatkozást a helyi hagyományőrző együttesek mellett olyan művészek, írók, zenészek, filmesek és közéleti személyiségek is segítették, akik máig tudatosan vállalják és képviselik gyökereiket.

A csütörtöki nap délelőttjén V. Németh Zsolt még vidékfejlesztésért felelős államtitkár minőségében működött közre, "A falu kultúrája" fórumon a vidékfejlesztési koncepciókról és forrásokról beszélt. Később Vas megye szülöttjeként és országgyűlési képviselőjeként a bábszínházat, néptáncot, népzenét felvonultató programok házigazdájának szerepébe bújt. "Itt rögtön otthon érzem magam" - mondta a kapolcsi fesztiválról. "Így még attól sem riadok vissza, hogy hangszert ragadjak" -tette hozzá, majd furulyán, citerán muzsikálva bizonyította, hogy nemcsak őrzi, de éli is a népi hagyományokat.