PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Felújították a hosszúperesztegi sportpályát

  nyomtatási kép

Többcélú - labdarúgásra, kézilabdázásra, kosárlabdázásra, illetve röplabdázásra alkalmas aszfaltos - sportpályát adtak át szombati falunap keretében Hosszúperesztegen. A közel 25 millió forintos fejlesztést LEADER pályázati támogatásból valósították meg: újraaszfaltozták és akadálymentesítették a pályát és salakos futópályát alakítottak ki körülötte. A felújított sportpályát V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át az alábbi szavak kíséretében:

"Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc gyermekmentő Alapítvány alapítója hívta fel rá a figyelmet, hogy gyermekkorunkban bosszúsak, sértődöttek és elkeseredtek voltunk, ha nem válogattak be a focicsapatba. Nem szerettünk a kispadról passzívan nézelődni. Még akkor sem, ha a játék néha nehéz vagy durva volt. Felnőttként pedig egyre többen ülnek önként a kispadra sértődésből vagy elkeseredésből.

Azt gondolom, hogy a gyerekek veleszületett küzdőszelleme, tenni akarása, lendülete olyan érték, amit nem szabad veszni hagyni, mert szükség lesz rá később felnőttként is: a munka területén, a családban, és akkor is, amikor valamilyen jó ügy mellé kell odaállni. Azt is fontosnak tartom, hogy ezt az erőt, energiát jó mederbe tereljük, hogy a mozgásigényt ne a tanórákon éljék ki a gyerekek, hogy a feszültséget ne egymáson vezessék le, hanem a sportban, a játékban.

Magyarországon furcsa kettőség érezhető a sporttal kapcsolatban. Élsportolóink rendre a legnagyobb, leggazdagabb országokat megszégyenítő éremesővel térnek haza az olimpiai játékokról, miközben hazánk egyike az Európai Unió azon négy országának, ahol a felnőtt lakosság szinte egyáltalán nem mozog. A magyar kormány azt szeretné, hogy az egészséges életmód, a sport ne csak egy szűk réteg kiváltsága legyen, hanem épüljön be mindenki életébe és hétköznapjaiba.

Ezt pedig kiskorban érdemes megalapozni. Természetesen már az is hasznos, ha a gyerekek sok időt töltenek együtt, a szabad levegőn, a kisebbek fogócskáznak, a nagyobb rúgják vagy dobálják a labdát? De ha azt akarjuk, hogy valódi kitartást, összetartást, csapatszellemet és fair playt tanuljanak a játék közben, akkor ehhez meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket és lehetőségeket.

Ezt szolgálja a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban, amihez kapcsolódóan a Kormány tornatermek építését, bővítését, sportfelszerelések beszerzését és pedagógusok továbbképzését támogatja. Ennek érdekében indítottuk el a TAO programot is, a látvány-csapatsportágak társasági adókedvezményének konstrukcióját, aminek keretében labdarúgó, kosárlabda, kézilabda, vízilabda és jégkorong csapatok juthattak támogatáshoz.

Hozzájárult a fejlesztésekhez az a négymilliárd forint többletforrás is, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium adott a Leader helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra. Ennek segítségével ugyanis megújulhattak, megépülhettek a helyi közösségeket szolgáló középületek, piacok, játszóterek vagy épp - mint Hosszúpereszteg esetében is - a sportpályák.

Jó látni, hogy a lehetőségeknek köszönhetően épülnek-szépülnek a tornatermek, öltözők, sportpályák, javulnak a mozgás feltételei országszerte. Ezek között is különösen szimpatikus számomra a hosszúperesztegi fejlesztés, ahol a többcélú pályán mindenki megtalálhatja a helyét, akár a labdarúgásban, akár a kézi-, kosár- vagy röplabdában tehetséges, akár csapatban teljesít jól, akár a futópályán szeretné javítani az egyéni eredményén.

A beruházásnak köszönhetően a hosszúperesztegi gyerekek méltó feltételek között sajátíthatják el mindazt a hasznos készséget, amit a sport adhat. Bízom benne, hogy ezáltal az életben is ugyanúgy megtalálják és megállják majd a helyüket, mint az ú j sportpályán!"