PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kezdődik a Vidékfejlesztési Program társadalmi vitája

  nyomtatási kép

Elkészült a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program előzetes társadalmi vitára alkalmas változata, így megkezdődhet a széleskörű konzultáció, amely segíti a program végleges formába öntését - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden.

Emlékeztetett: a program finanszírozására a következő hétéves uniós költségvetési időszakban több mint 3 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére. Így a - 25 százalékos - nemzeti társfinanszírozással együtt 1300 milliárd forint fordítható a vidékfejlesztési célok megvalósítására. Több vidékfejlesztési célkitűzést - például turisztikai, vagy mikro- és kisvállalkozások segítését - más minisztériumokkal közösen felhasználható pénzügyi keretből lehet majd támogatni - fűzte hozzá.

A Vidékfejlesztési Programban kiemelt szerepet kap a versenyképesség növelése, erre fordítják a felhasználható források 42 százalékát - mondta az államtitkár. Ezt 26 százalékos aránnyal követi a mezőgazdaságtól és az erdészettől függő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése, javítása. Nagy figyelmet fordít a program a társadalmi befogadás ösztönzésére, a szegénység csökkentésére és a gazdasági fejlődés feltételeinek javítására, amit a 17 százalékos forrásarány is jelez.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta. kiemelt jelentősege van más operatív programokkal való együttműködésnek. Példaként hozta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot, amellyel szoros együttműködésben valósulhat meg a kis- és közepes vállalkozások, valamint a turizmus fejlesztése a Vidékfejlesztési Program keretében.

Ilyen lehet még a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program, amelynek segítségével - az államtitkár szerint - öntözésfejlesztési beruházásokat lehetne megvalósítani. Az operatív programok közötti további együttműködés sajátos területe lehetne a közösség vezérelt - Leader szemléleten alapuló - helyi fejlesztési programok megvalósítása - vélte az államtitkár.

Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Program társadalmi vitája, amelyben az MNVH jelentős szerepet tölt majd be, a vidéken élők boldogulásának előmozdítását tartja szem előtt.

A társadalmi vita szeptember végéig tart. Ezt követően készül el a Vidékfejlesztési Program végleges változata.

Forrás: MTI