PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

10 éves a vasvári Ifjúsági Fúvószenekar

  nyomtatási kép

A zene az emberiség egyetemes nyelve - ezzel a mottóval rendezett Nemzetközi Zenei Fesztivált Vasvár városa szombaton. A nemzetközi fellépők között is kitűntetett figyelmet kapott a vasvári Ifjúsági Fúvószenekar, amely koncerttel ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. A Fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg, aki az esti program során színpadra is lépett az együttesel, melynek megalapításakor Vasvár polgármestere volt:

"Van a fesztivál fellépőiben valami közös, függetlenül attól, hogy honnan érkeztek, vagy hogy milyen műfajt játszanak: Az amerikai jazz szaxofonos, John Coltrane szerint minden zenész elsősorban azt akarja megmutatni a hallgatóinak, hogy mennyi csodát tapasztalt és érzékelt a világban. Ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit tehetünk, és mind erre törekszünk valamilyen módon - mondja. A zenész a zenéjén keresztül.

A vasi és zalai településen élők sokszor megtapasztalhatták már a határokon átnyúló összefogás erejét. Az elmúlt években többször láttuk, hogy akár népzenéről, néptáncról; akár ételekről, borokról, akár városmarketingről, közösségi terek fejlesztéséről vagy turizmusról van szó, megéri messzebb nézni az orrunknál. De bármennyire nyitottak vagyunk is a nagyvilágra, azért számunkra mégiscsak ez a közepe.

Engedjék meg ezért, hogy külön szeretettel köszöntsem a mai fesztiválon a 10 éves Vasvári Ifjúsági Fúvószenekart. 10 év még egy olyan történelmi múlttal rendelkező város életében is nagy idő, mint Vasvár. Főleg, ha belegondolunk, hogy ez a 10 év alatt hány ünnepünket, rendezvényünket, találkozásunkat tették vidámabbá, meghittebbé, magasztosabbá - a szerint, amit az alkalom megkívánt.

Mióta világ a világ, szívesen fordulunk a fúvósokhoz, ha valamit szavakkal már nem tudunk kifejezni. Csukás István szerint a legelső fúvós a valamikori ősember lehetett, aki vacsora közben véletlenül belefújt egy lyukas csontba, s később ezt rendszeresen megismételte a maga örömére. A Bibliában pedig az áll, hogy az Úr már Mózesnek is azt mondta, a ti vigasságotoknak napján, és a ti ünnepeiteken, és a ti hónapjaitok kezdetén is fújjátok meg a kürtöket. A Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar ezt a régi-régi hagyományt folytatva a mi vigasságainkon, a mi ünnepeinken fújja meg a hangszereit, immáron 10 éve. Ezért a mai rendezvény, az ő ünnepük is.

Végezetül még egy híres fúvóst, Charlie Parkert idézném. Ő azt mondta, hogy amit nem élsz meg, az nem jön ki a kürtből. Ezért azt kívánom - mind a vasvári fúvósoknak, mind a Fesztivál többi előadójának - éljenek meg minél több szép és gazdagító élményt, hogy sose fogyjanak ki a hangokból, ma pedig adjanak nekünk ízelítőt."