PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



FACEBOOK

Megújult a győrvári faluház

  nyomtatási kép

A Makovecz Imre és Ekler Dezső által tervezett győrvári faluházban új, interaktív kiállítóteret alakítottak ki a több 18 millió forintos turisztikai tevékenységek ösztönzésére igényelt pályázati támogatásból. A kiállítóteret Csengei Ágota amatőr fotós és Lénárd Gábor szobrász Találkozások című kiállításával avatták fel szombaton, az ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Makovecz Imre - aki ezt a különleges faluházat is tervezte - egyszer azt kérdezte: Látják azt a fát, ott kint, a kertben? Nem látják - mondta. Csak a tetejét. Az a fa föld alatt ugyanakkora, mint a föld felett. A mélyben lévő rész, a láthatatlan gyökérzet élteti.  Nincs ez másként a győrvári Faluház új, interaktív kiállító terével sem. A felszínen csak a megszépült falak, az új padló, a korszerűbb mosdó, a takarékosabb fűtés látszik - ez persze önmagában is fontos. De ami igazán lényeges, az az, ami a fejlesztést éltette. Az, hogy a győrváriak szeretik és megbecsülik ezt az épületet, ahogyan szeretik és megbecsülik az együtt töltött időt is. Épp ezért helyet és méltó körülményeket akarnak biztosítani még több közös élményhez, és mások számára is hívogatóvá akarják tenni ezt az intézményt.

Azt gondolom, hogy a tér és az abban élő közösség kölcsönhatásban vannak. Ha élhető egy tér, él a közösség is. Le akarsz építeni egy közösséget? Hanyagold el a természeti és épített örökségét, bontsd le az infrastruktúráját, vedd el tőle az iskoláját, templomát, szüntesd meg a szolgáltatásait. Szeretnéd, hogy egy közösség erős, élettel teli, tevékeny legyen? Segíts neki, hogy mindezt megtarthassa, fejleszthesse. A Vidékfejlesztési Minisztériumban ez utóbbi a célunk.

Szeretnénk eszközöket, forrásokat és kereteket biztosítani a vidéki települések fejlődéséhez. Ezért nyitottuk meg 2013 júniusától újra a LEADER programot a fejlesztések széles köre előtt. Ennek keretében lehet támogatást igényelni a helyi termékek piacra juttatására, bemutató üzemek létrehozására, képzési programok szervezésére, tájházak kialakítására, komplex programokra, rendezvényekre. Szeretnénk segíteni a helyi közlekedés fejlesztését, javítani a helyi szolgáltatások elérhetőségét is. Ennek érdekében támogatni fogjuk a falubuszok beszerzését, civil szervezetek gépkocsihoz jutását.

A vidéki településeket ugyanakkor nemcsak az ott lakók számára akarjuk élhetőbbé, kényelmesebbé tenni; abban is segíteni szeretnénk, hogy ezek a községek visszanyerjék vonzerejüket, hogy a turisták számára is hívogatóak legyenek. Ezért fogjuk idén újra megnyitni a turisztikai tevékenységek ösztönzését szolgáló támogatási lehetőséget, amiből szálláshelyek, szolgáltatások kialakításához és fejlesztéséhez lehet majd forrást igényelni.

Ez a jogalkotói munka hasonlít az építészek tervezői munkájához. Kialakítjuk a kereteket, biztosítjuk a forrásokat, de az intézkedéseket csak a közösségek tudják tartalommal megtölteni. Épp úgy, mint ezt az új kiállítóteret most Csengei Ágota és Lénárd Gábor művei, és a győrváriak érdeklődése.

Amikor Makovecz Imre és Ekler Dezső tervei alapján elkészült ez az épület, Győrvár gazdagabb lett. De igazán gazdaggá az teszi ezt a települést, ahogyan megtölti élettel. Ez az, ami tovább építi a faluházat és a közösséget is. Ehhez az építkezéshez kívánok erőt és kitartást a győrváriaknak!"