PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Vendégház nyílik Sorkikápolnán

  nyomtatási kép

Adorján János, az első sikeres magyar repülőgép tervezőjére emlékeztet az az emléktábla, amit V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár avatott fel vasárnap a Sorkikápolnán nyíló új vendégház falán. A rendezvényen az államtitkár egy bizonyságlevelet is átadott Nárai László sorkikápolnai polgármesternek, arról, hogy az állam átvállalta a falu több mint 21 millió forintos adósságát.

Van, aki élete során sosem emeli fel a tekintetét a földről. Mások repülésről álmodnak. Utóbbiak azok, akik előbb-utóbb elérnek valamilyen lehetetlennek tűnő célt, és ezzel példát mutatnak. Bebizonyítják, hogy érdemes álmodni, nekirugaszkodni, és felemelkedni. Ők azok, akik felébresztik bennünk a vágyat, hogy elinduljunk, és felfedezzük az ismeretlent.

Közülük az egyik itt született, Sorkitótfaluban, 1882. január 1-jén. Ő volt a magyar repülés úttörője, az első sikeres magyar repülőgép tervezője, s egyben pilótája is: Adorján János. Egy gépészmérnök, aki fel mert állni a tervezőasztal mögül, és az általa tervezett repülőgéppel nem sokkal 28. születésnapja után fel is szállt. Inspiráló példa, amit érdemes szem előtt tartani. Ezt szolgálja a születésének 125. évfordulója alkalmából kiadott emlékérme, rajta a Libelle - azaz "Szitakötő" nevű repülőgépével, és erre szolgál mostantól ez a dombormű is. Figyelmeztet, hogy érdemes felemelnünk a tekintetünket a földről, és távolabbra nézni - mondta az államtitkár az emléktábla avatásán.

Erről szól a turizmus is. Elindulni, útra kelni, új tájakat, új kultúrákat és új közösségeket megismerni. Ehhez nem kell feltétlenül repülőre szállni. A magyar vidék annyira változatos, hogy egy emberélet is kevés alaposan megismerni. De az idegenforgalom nemcsak a kiránduló szempontjából érdekes, ugyanolyan fontos a vendéglátónak is, hogy megmutathassa magát, értékeit, mindazt, amire büszke. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként pedig azt is látom, hogy a kirándulókon és házigazdákon túl az ország számára is nagy jelentőséggel bír az idegenforgalom, hiszen a turizmus a vidéki gazdaság több lábon állásának egyik legfontosabb pillére, ami a helyi értékekkel, a helyi termékek előállításával összekapcsolva a vidék kitörési pontja lehet - tette hozzá.