PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Megújult az egervölgyi művelődési ház

  nyomtatási kép

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap 27 és fél millió forintos támogatásából és a helyi önkormányzat 8 millió forintos hozzájárulásából újították fel az egervölgyi művelődési házat. A megújult intézményt a szombati Falunapi rendezvény keretében adta át V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője:

"Az ünnepnapokat az teszi különlegessé, hogy ritkák, hogy egész évben várni kell rájuk. Amikor elérkeznek, a jó hangulat miatt gyorsan el is röppennek, és csak az emlékeinkben élnek tovább. Így van ez a vidéki közösségek ünnepével, a falunappal is. A szoknyák pörgése megáll, a zeneszó elhalkul, a vacsora elfogy, a színpad kiürül?

Az idei egervölgyi falunap azonban más lesz, mert ma - még mielőtt belekezdenénk az ünneplésbe - felavatunk valamit, ami itt marad holnap, holnapután, és még nagyon sokáig. Ma éjjel - ha kimulatták magukat - hazamennek az egervölgyi párok, családok, baráti társaságok, elköszönnek a vendégek is. Ki-ki megtér a saját otthonába. De a megújult, megszépült művelődési ház itt marad, és visszavárja őket, valahányszor csak találkozni akarnak.

Az író szerint amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen egy családnak, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle maguk köré: abból a házból otthon lesz.  Az egervölgyi művelődési házat arra építették, hogy ne csak egy családnak, de egy egész közösségnek otthona legyen. Otthon is lett belőle, olyan igazi, amibe jó hazatérni, ahova jól esik látogatóba menni.

Ennek azonban már több mint 50 éve, és az épület megfáradt az egervölgyiek hűséges szolgálatában. Eljárt felette az idő, nem volt már olyan friss és fiatalos, mint a termeit megtöltő emberek. Épp itt volt már az ideje, hogy a közösség meghálálja az épületnek a sok évet, amin át otthont adott a rendezvényeinek, összejöveteleinek. Így hát támogatást igényeltek, megszámolták a megtakarított forintjaikat, és nekiláttak a korszerűsítésnek, akadálymentesítésnek, bővítésnek, felújításnak.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként úgy látom, ilyenkor egy település nemcsak egy épületet újít fel, nemcsak falakat erősít meg. A vidéki közösségek magukat is megerősítik, megújítják a közös építkezéssel. Ezért bízom abban, hogy az új vakolat, burkolat, a szigetélés, az új színpad, az új bútorok új élményeknek, új programoknak, új ötleteknek adnak majd otthont.

Ahol megbecsülik az épített örökséget, ott tisztelik a szellemi és kulturális hagyományokat is. Egy olyan fiatal településen, mint Egervölgy, ez különösen fontos. Hiszen sokkal hosszabb út áll előttük, mint amit már megtettek. Most, az út elején kell megalapozni, megerősíteni azokat az értékeket, amire a jövő generációk is építhetnek.

Vannak házak, amelyeket ha az ember megpillant, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Nevet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág. Mint küszöbén a napfény.  Kívánom, hogy a megújult egervölgyi művelődési ház is ilyen legyen!"