PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Átadták a Halászati Programközpontot Gödöllőn

  nyomtatási kép

Halászati Génmegőrzési Kutató, Képzési és Szolgáltatási Programközpontot adtak át kedden Gödöllőn, a "Komplex vidékfejlesztési lehetőségek a vízbázisok hasznosításán keresztül" elnevezésű szakmai tanácskozás keretében.

A Halászati Programközpontot a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK, korábbi nevén KÁTKI), a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszéke, az Aranyponty Zrt. és az Iszapfaló Kft. hozta létre. A partnerek célja egy olyan komplex szolgáltatási csomag kialakítása a magyar vízbázisok védelmére és hasznosítására, amely hozzájárul a vidék életminőségének és gazdasági potenciáljának növeléséhez.

A HáGK és együttműködő partnerei által szervezett szakmai rendezvényen ismertették a Tanyató-programot, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott kiemelt projekt keretében valósult meg, és gazdája a Halászati Programközpont. A program támogatja a tanyákon 50-200 köbméteres tavak kialakítását, amelyek alkalmasak haltermelésre, vízi szárnyasok természetes feltételek közötti tartására, de szerepük lehet az öntözésben és a csapadékvíz elvezetésében is.

A tanácskozáson V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium évente 20-23 mintaprogramot indít el. A mintaprogramok, kiemelt projektek a vidéki élet egy-egy területére fogalmaznak meg fejlesztési javaslatokat, a tapasztalatok alapján pedig javaslatokat tudnak tenni a kormánynak. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a programok sikeres működéséhez mindig kell egy segítő gazdasági szereplő.

Az államtitkár szólt az új halgazdálkodási törvényről is, amely - szabályozott keretek között - lehetővé teszi, hogy a falusi vendéglátásnak is része lehessen a horgász által kifogott hal. V. Németh Zsolt elmondta: tervezik, hogy idén a Tanyató-program megvalósításához a Tanyaprogram részeként lehessen támogatást kérni.

Bardócz Tamás, a VM főosztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a minimum 50-100 köbméteres tanyató többfunkciós, hiszen szerepe lehet az öntözésben és a belvíz csökkentésében is. Nem tisztán önsegítő program, hanem a gazdasági tevékenységek egyfajta kiegészítése - tette hozzá. A főosztályvezető kiemelte, hogy az új halgazdálkodási törvény már segíti a Tanyató-program megvalósulását.

Forrás: MTI