PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Másodszor találkoztak a Tündérkertek alapítói

  nyomtatási kép

Nova gyümölcsöskertjének értéke abban áll, hogy megőrzi és életben tartja a földművelési, gyümölcstermesztési, gasztronómiai hagyományokat, megmenti a megfoghatatlan értékeinket, újjászervezi és építi a közösséget, segít átörökíteni a régi tudást, elülteti a felnövő generációban a haza, a föld és a munka szeretetét - hangsúlyozta köszöntőjében V. Németh Zsolt szombaton, a II. Tündérkerti Találkozón.

A novai gyümölcsöskertben tartott rendezvényen a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: minden kezdeményezés sikere attól függ, kinek a kezébe kerül. A tárca őshonos tájfajták szaporítását megengedő rendelete nem érne sokat, ha nem volnának, akik a szívükön viselik a régi magyar gyümölcsfajták sorsát.

A gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelet 2012. március 24-én jelent meg. A zöldség és gyümölcs tájfajták, valamint házikerti fajták fontosak a biológiai sokféleség fenntartásához. Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatnak a fogyasztók, pedig több ezret őriznek belőlük a hazai génbankok.

Régi őshonos tájfajtáink az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem.

A Tündérkertek második találkozóján a hagyományos gyümölcsfafajtákat gondozó 50 gyűjteményes kert képviselőit várták az egész Kárpát-medencéből. A rendezvényen a szakmai előadások mellett kulturális programokon is részt vehettek az érdeklődők.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája