PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Népi mesterségek, népi ételek és pálinka Vönöckön

  nyomtatási kép

Magyar gasztronómia ízei és kézműves vásár címmel rendezték meg a III. Buti Pálinkafesztivált  szombaton Buti Károly vönöcki gyümölcsösében. A színes rendezvény megnyitóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, pálinkalovag mondott köszöntőt a közös koccintáskor:

"Az ismerős gyümölcsöskert, a házigazdák vendégszeretete, a hagyományos ízek, a helyi gyümölcsökből főtt finom pálinka, a megszokott hangulat évről-évre visszatérnek. Ez a rendezvény olyan alkalom, aminek a végén őszintén mondjuk, hogy a viszontlátásra.

Nos, a viszontlátás végre elérkezett. Viszontlátjuk a kézműves termékeket, a színes programokat, a finom ételeket és italokat, de mindenekelőtt egymást. Hiszen minden ilyen alkalmat a találkozások töltenek meg igazi tartalommal. Ezt jelképezik a hamarosan felcsendülő koccintások is: két ember találkozását, üdvözletét, egymásra figyelését.

Valaha a koccintás egy-egy megállapodást, egyezséget szentelt meg. Megisszuk az áldomást- mondták a felek kezükben a pohárral, jelezvén, hogy a vitatkozást, egyezkedést lezárták. De emeljük a poharunkat akkor is, ha a beszélgetés során egy fontos gondolat vagy jó ötlet merül fel. Erre iszunk - mondjuk, mert még mindig él a hagyomány, ami szerint a koccintással megszenteljük, megáldjuk azt, amiről szó van.

Az udvariasság szabályai szerint először mindig a házigazda emeli a poharát. Buti Károly jelképesen már a meghívóban megtette ezt a gesztust. Pálinkás jó napot! - ezzel a felkiáltással invitálta a vendégeket koccintásra. Egy újabb régi-régi szófordulat, ami mutatja, hogy a pálinkafogyasztás mindig is szerves, elválaszthatatlan része volt a magyar hagyományoknak, ünnepeknek és hétköznapoknak. Úgy látom, hogy a vasi pálinkafőzőknek, a vönöcki fesztiválnak és a lelkes vendégeknek hála, mifelénk az is marad."