PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Magvas kérdések a mezőgazdaságban

  nyomtatási kép

A modern kor újabb és újabb kérdések elé állítja a mezőgazdasággal, élelmiszer-termeléssel, vidékfejlesztéssel foglalkozókat - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vasvári Karintia Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. és testvércége, a Probstdorfer Saatzucht GmbH nemzetközi vetőmag fajtabemutatóján szerdán.

Hogyan építsük be munkafolyamatainkba a környezettudatos gondolkodást? Miként feleljünk meg a fenntarthatóság követelményének? Mit lépjünk a népességnövekedés kihívásaira? - vetette fel köszöntőjében az államtitkár. Ezekre a kérdésekre keresik a választ a nemzeti kormányok, az európai gazdálkodók és a vetőmag előállítók is - tette hozzá.

A közös gondolkodásból olyan megoldások születnek, mint az a nemzetközi összefogás, amely osztrák kezdeményezésre a Duna-térség GMO-mentes szója termesztését szorgalmazza - emelte ki V. Németh Zsolt. Ismertette: ennek keretében a nyolc aláíró ország - köztük Magyarország - folytat politikai, gazdasági és tudományos együttműködést, hogy jó minőségű, GMO-mentes szóját állítson elő, csökkentve a tengerentúli importfüggőséget.

A vasvári Karintia Kft. - a Mauthner Csoport tagjaként - az elsők között csatlakozott a GMO-mentes szójabab termesztését felkaroló Duna Szója Egyesülethez.

A vállalat testvércégével, a Probstdorfer Saatzucht GmbH-val közösen a Bécs melletti Probstdorfban rendezte meg nemzetközi fajtabemutatóját. A rendezvény fő témája a klímaváltozás volt, a kerekasztal beszélgetéseken több nemzetközileg elismert szakértő tartott előadást. Az eseményre mintegy kétezer osztrák, német, szlovák, román, ukrán és magyar szakembert, gazdálkodót, kutatót vártak.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája