PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Új eszközök a kőszegi mezőgazdasági képzésben

  nyomtatási kép

A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium a mezőgazdasági szakképzés tárgyi feltételeit javította a Nemzeti Fejlesztési Alap 12 millió forintos támogatásából.

A tradicionálisan mezőgazdasági oktatást folytató intézet a gyakorlati oktatás színvonalát javító eszközöket szerzett be a pályázati forrásból: talajmegmunkáló eszközként szántóföldi nehézkultivátort, szállítóeszközként egy kéttengelyes pótkocsit, az állatállomány takarmányellátásához fűkaszát, valamint a szarvasmarhatartáshoz önitatókat és karámrendszert. A szombati ünnepélyes eszközátadón a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében V. Németh Zsolt államtitkár mondott köszöntőt:

 "A filozófus szerint, amikor az ember az életben elkötelezi magát valami mellett, azzal a saját portréját rajzolja. Különösen igaz ez, amikor valaki egy hivatás mellett kötelezi el magát. Amikor eldöntjük, mivel szeretnénk foglalkozni, akkor meghatározzuk azt is, milyen tulajdonságokat, készségeket kell elsajátítanunk, milyen tudást kell megszereznünk, miről kell lemondanunk, kiktől kell tanulnunk, kikkel kell együtt dolgoznunk.

 A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola mezőgazdasági szakmacsoportjának tanulói nagyon szép hivatások mellett kötelezték el magukat. Úgy döntöttek, hogy állattenyésztéssel, növénytermesztéssel, gazdálkodással, kertészettel, lovászattal fognak foglalkozni. Az iskolát fenntartó Evangélikus Egyház pedig arra kötelezte el magát, hogy ehhez a lehető legjobb szakmai és anyagi feltételeket biztosítja számukra.

Azt gondolom, hogy a magyar mezőgazdasági képzés jövője alapvetően ezeken az elhatározásokon, elköteleződéseken alapszik, s csak ezt tudja kisegíteni, megtámogatni a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pályázati forrása. Ahogyan a szakképzés tárgyi feltételeinek javítása, az új nehézkultivátor, a nagyobb teherbírású pótkocsi, a hatékonyabb fűkasza sem jelentenek önmagukban költséghatékonyabb termelést vagy korszerű, minőségi oktatást.

Itt, Kőszegen, azonban a támogatás és a fejlesztés találkozott az iskolavezetés azon igényével, hogy hiteles, használható tudást adjanak át; és a diákok azon törekvésével, hogy megállják a helyüket a modern magyar mezőgazdaságban. Ezzel pedig egy igen szép, igen fontos portré megalkotásába kezdtek bele: a megújuló magyar vidék, az új erőre kapó agrárium portréjának a rajzolásába.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként örömmel szemlélem ezt a formálódó képet, hiszen pontosan azt mutatja, amit "a magyar vidék alkotmányában", a Nemzeti Vidékstratégiában megcéloztunk: hogy a vidéki életmód visszanyeri a vonzerejét; hogy az értékteremtő kétkezi munka társadalmilag és anyagilag újra megbecsült lesz; hogy egyre több fiatal találja meg a helyét és a megélhetését a mezőgazdaság területén.

A vidéki gazdaság szakmai utánpótlása és szakmai meglapozása érdekében fontos, hogy erősítsük a gyakorlati igényekhez igazodó, a korszerű fenntartható gazdálkodásra irányuló mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti, élelmiszeripari szakképzést; hogy javítsuk az intézményi és az infrastrukturális feltételeket; hogy növeljük e szakmák presztízsét. Ebben eddig is kiváló partnerünk volt a komoly múltú kőszegi mezőgazdasági képzés és az onnan kikerülő, elméleti és gyakorlati tudással felvértezett fiatalság. Bízom benne, hogy a jelen fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy ez a továbbiakban is így legyen.

Apáczai Csere János azt mondta, olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája. A kőszegi képzést látva, erre azt mondhatom: Remélem is!"