PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Ízek, illatok, receptek Veszprém megyéből

  nyomtatási kép

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatása jó helyre került, a veszprémi hagyományos recepteket bemutató kötet más térségeknek is példát mutat - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Ízek, illatok, receptek - a vidék éléskamrája című kiadvány hétfői bemutatóján, a Parlamentben.

"A haza nem csak egy térképen meghatározható földrajzi tünemény, hanem egy élménykör" - idézte Márai Sándort az államtitkár. A kötet készítői ezt az élménykört próbálták meghatározni, és kiválóan töltötték ki, "öltöztették fel" a hungarikum törvény kereteit - tette hozzá.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke emlékeztetett: közel két éven át dolgoztak azon, hogy a magyar értékek védelmére törvény szülessen. Ez a törvény elkészült, és dolgozni kezdett, amit az olyan kiadványok is mutatnak, mint a veszprémi receptes kötet.  

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő felidézte: levélben kért jellegzetes recepteket Veszprém megye minden polgármesterétől. A felhívásra végül 57 település válaszolt, de sok magánszemélytől, civil szervezettől is kaptak ötleteket, így összesen 222 étel került a könyvbe, kiegészítve a helyi borok és a jó pálinka elkészítésének leírásával.  

A kiadványt a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány jelentette meg, hogy megőrizze a helyi gasztronómiai értékeket. Az alapítványnak ez a harmadik kötete, 2010-ben a Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében, 2011-ben pedig A Lovak, lovasok - lovashagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében című könyvet adták ki.

A receptgyűjtemény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2,5 millió forintos támogatásával készült el.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Fotók: Árvai Károly