PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

A Dél-Dunántúlon íze van az életnek - megnyílt a Pécsi Expo

  nyomtatási kép

Csütörtökön megnyitott a 2013-as Pécsi Expo nemzetközi vásár és Helyi Termék Börze. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a helyi termékek szerepéről beszélt a megnyitón. Elmondta, a kormány a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban a korábbinál jelentősebb forrással törekszik támogatni a bolthálózatok, termelői polcok és gazdaudvarok létrehozását, esélyt adva a termelők bevételeinek növelésére.

A Dél-Dunántúl olyan hely, ahol íze van az életnek. Méghozzá nagyon sokféle, változatos íze. Azt mondják, Baranya megye miniatűr Magyarország, itt megtalálható hazánk minden kincse: van itt síkság és hegyvidék, vannak erdők, bányák és szőlők, találunk falvakat és nagyvárost is, megférnek egymás mellett a kis folyók és a nagy Duna. 

Ebből szinte egyenesen következik, hogy megtalálható itt minden, mi szem-szájnak ingere: a villányi kékoportó, erdei gyümölcsök és bogyók a Mecsekből, halak a Dunából és a Drávából, zselici és gemenci vadak, méz és kecskesajt. S mindez a Dél-Dunántúli Helyi Termék Mintaprogram jóvoltából rövid úton el is jut a térség éttermeibe, szállodáiba, rajtuk keresztül pedig mindenkihez, aki meg szeretné kóstolni a helyi alapanyagokból készült helyi jellegzetességeket - mondta az államtitkár megnyitó beszédében.

Hozzátette: Számunkra, akik a vidékfejlesztésben dolgozunk, ugyanígy illata és zamata van egy-egy jogszabálynak, intézkedésnek, pályázati kiírásnak is. Miközben a kistermelői rendeleten dolgoztunk, észben tartottuk a házilag füstölt kolbász illatát és a nagymama-féle lekvár ízét. Amikor lehetővé tettük, hogy közbeszerzési eljárás nélkül juthassanak a helyi termékek a közétkeztetésbe, már előre éreztük a friss zöldségből készült főzelék és a házi tyúkból készült leves ízét. Amikor pedig a helyi piacok élelmiszerbiztonsági előírásain könnyítettünk, közben a házi sajt ízére és a kemencében sült kenyér illatára gondoltunk.

Az előző kormányzat alatt kiszorultak a helyi termelők az élelmiszer-kereskedelemből, eltünedeztek a helyi piacok, a vásárlók pedig csak elvétve jutottak jó minőségű helyi, hazai élelmiszerhez. Kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy nem valakitől vásárolunk, hanem valahonnan. Az igény az emberekben azonban megmaradt a személyes kapcsolatokra és a minőségi élelmiszerekre is. Ezt bizonyítja a Dél-Dunántúli Helyi Termék Mintaprogram sikere, és az, hogy az intézkedéseink nyomán több mint duplájára emelkedett a hazai termelői piacok száma (117), s ezzel országszerte mintegy nyolcezer kistermelő jutott árusítási lehetőséghez.

Azt gondolom, ez nagyon fontos, mert a helyi ízek megőrzésével és bemutatásával nemcsak a gasztronómiánkat becsüljük meg. Receptjeinkben benne vannak a hagyományaink, történeteink, bennük van a világlátásunk, az identitásunk is. Amikor helyi alapanyagokon és tradíciókon alapuló ételeket kínálunk, azaz, amikor abból adunk, ami a miénk, és úgy, ahogyan mi szoktuk, akkor egy kicsit magunkból is adunk. Épp ezért arra invitálom mindannyiukat, kóstoljuk meg a Dél-Dunántúlt! - zárta gondolatait V. Németh Zsolt.