PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Megújult az ipolydamásdi közösségi ház

  nyomtatási kép

Ipolydamásd község 2010-ben több mint 50 millió forint támogatást nyert a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjában korszerű közösségi tér kialakítására. A támogatásból az 1900-as években épült közösségi házat 120 négyzetméterrel bővítették, és modern könyvtárat, számítógéptermet, közösségi és szociális tereket alakítottak ki benne. Ipolydamásd Integrált Közösségi és Szolgáltató Terét V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át pénteken:

"Májust hívják Tavaszutónak, Pünkösd havának és a Virágzó élet havának is, de számomra a legkedvesebb megnevezése, az Ígéret hava. Május a nyár melegének, számtalan új dolog kezdetének ígéretét hordozza - és ma van az utolsó napja. Azt hiszem, méltóbban nem is tölthetnénk ezt a napot, mint egy megújult, kibővült közösségi ház megnyitásával, ami maga is új lehetőségeket, új szolgáltatásokat, új közös programokat ígér.

Az ipolydamásdiak pontosan tudják, hogy életünk meghatározó helyei, településünk meghatározó épületei mennyire együtt élnek velünk. Elég csak a két helyi vár kalandos és hányattatott sorsára gondolni, ami egybeforrt a község történetével. A Zugvár, ami kezdetben egy környékbéli birtokos családjának és földjeinek védelmét szolgálta, később a pálos kolostornak adta köveit, s így ma egy börtön falait támasztja. Vagy a vadászkastélynak indult Damásd vára¸ ami tulajdonosokat cserélt, törököknek adott otthont, hivatal működött benne, felgyújtották, újjáépítették, lerombolták.

Nem kevésbé kalandos az IKSzT-nek otthont adó 1900-as évek elején épült létesítmény sorsa sem. Volt iskola; szolgálati lakásában vendégül látta az aktuálisan ott tanító tanárt és családját; de falai közé fogadta a kikapcsolódni és olvasni vágyókat is, amikor ifjúsági klubként, majd könyvtárként üzemelt. Most, mintegy száz évvel megépítése után még mindig a közösséget szolgálja, immár kibővülve, felújítva, modernizálva.

Hogy egy település hogyan védi épületeit, milyen funkciókat ad nekik, sokat elárul az ott lakókról. Hiszen amikor egy közösségi épületet építenek, újítanak, töltenek meg élettel; olyankor magát a közösséget is építik, megújítják, élővé teszik. Ebben támogatja a kistelepüléseket a Vidékfejlesztési Minisztérium az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programmal, amelynek keretében 635 település régi művelődési házában vagy elhanyagolt épületében nyílhat modern közösségi intézmény.

A célok az ország minden IKSzT-jében azonosak: változatos információs szolgáltatásokat nyújtani, helyet adni a helyi civil szervezeteknek, színhelyet biztosítani a kulturális és közösségi programoknak, teret nyújtani a közösségfejlesztésnek. Mégis, minden község a maga képére formálja a saját közösségi házát, hiszen csakis a helyi közösségen múlik, hogy mivel tölti meg a felújított épületet.

Ipolydamásd történetében nagy hagyománya van a megújulásnak, az újjáépítésnek, ezért biztos vagyok benne, hogy az Önök IKSzT-je is folyamatosan alakul majd, követve a modern kor kihívásait, az ipolydamásdiak igényeit, ötleteit, elképzeléseit. De elég csak a mai színvonalas nyitóünnepségre nézni, hogy megjósolhassuk: színes, változatos közösségi élet tölti majd meg a megújult közösségi teret.

 

Kívánom, hogy ahogyan a Zugvár és Damásd vára jelenti Ipolydamásd régi korokra visszanyúló történelmét, úgy a megújult közösségi ház jelentse a település tartalmas jelenét és reményteljes jövőjét!"