PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Emlékek a közel 800 éves domonkos rend történetéből

  nyomtatási kép

A domonkos rend 2016-ban ünnepli alapításának 800. évfordulóját. A jubileumra a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteménynek helyet adó Vasvári Múzeumban konferenciával és műhelybeszélgetéssel kezdték meg a felkészülést május 23-án és 24-én. A rendezvény keretében pénteken "Dominicana - Domonkos emlékek" címmel kiállítást rendeztek a rendtörténeti gyűjtemény érdekességeiből. A megnyitón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt, aki a vasvári domonkos kolostor rekonstrukciója és a rendi gyűjtemény megalapozása idején a város polgármestere volt.

Én hiszek a múzeumok értelmében. Értelmében és hivatásában. Hivatásában és szépségében - idézte Juhász Ferencet az államtitkár.

Egyet értek vele, különösen, ha a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményre gondolok. A múzeumok nem csak múltidézők, nemcsak az "idő kriptái", nemcsak emlékek őrzői. A múzeumok az élet kitüntetett helyei. A helyreállított vasvári kolostor, Magyarország legrégebbi, ma is álló kolduló rendi kolostora, benne a Vasvári Múzeum, benne a Domonkos kiállítás több szempontból is kitüntetett hely. Különleges először is az oda belépő ember személyes élménye szempontjából, különleges azután a történelmére büszke, hagyományait ápoló megye és város szemszögéből, és különleges a hazánkban is közel 800 éve jelen lévő domonkos rend számára is - tette hozzá.

V. Németh Zsolt kiemelte: a Rendtörténeti Gyűjtemény emlékei biztosítják a domonkos rend vasvári jelenlétét annak ellenére, hogy a szerzetesek nem tértek vissza ide. Ezek a falak között, ezeket az emlékeket nézve most is bárki érezheti a rend Szent Domonkostól örökölt karizmáját; bárki olvashat arról, mit jelent azokért élni, akikért Krisztus meghalt; és bárki közelebb kerülhet ehhez a közöset akaró testvéri közösséghez.

Végül megjegyezte, hogy bár fontosak a tárgyak, sokkal fontosabb a kapcsolat, ami lehetővé teszi a bemutatásukat, és fontos az az anyagi támogatás is, amiből megújult a kolostor, és helyükre kerültek a domonkos emlékek, de sokkal fontosabb az a bizalom, amire a város és a rend együttműködése épült."