PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

V. Orbán napi ünnepség Vásárosmiskén

  nyomtatási kép

Borversennyel, főzőversennyel ünnepelték Szent Orbán napját szombaton Vásárosmiskén.  Az ökumenikus  istentiszteletet követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felellős államtitkár nyitotta meg az ötödik alkalommal megrendezett szőlőhegyi ünnepséget:

I. Orbán pápa, a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok és borisszák védőszentje nem tartozik a megközelíthetetlen szentek közé. Elődeink olyan sokszor imádkoztak hozzá bő szőlőtermésért, hogy időközben egészen a barátjukká fogadták. Olyannyira, hogy még egy-egy rosszmájú megjegyzést is megengedtek maguknak róla. Szegeden például azt szokták tréfásan-bosszúsan mondogatni hideg május 25-éken, hogy azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba. Merthogy Orbán napja sokszor igen hideget, néha még fagyot is hoz a szőlőre.

Bár igen hűvösek voltak az elmúlt napok, én magam mégis örülök, hogy van egy Orbánunk a naptárban. Örülök neki vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, mert látom, hogy az ünnepe erősíti a vidéki közösségeket, lehetőséget ad az embereknek, hogy együtt töltsenek egy szép napot, felelevenítsék a régi hagyományaikat vagy akár újakat teremtsenek. És alkalmat ad arra is, hogy megünnepeljük a kiváló magyar szőlőt.

De örülök neki a jó borok és a jóízű ételek tisztelőjeként is, mert ahol Orbán nevében megversenyeztetik a legfinomabb helyi borokat, és munkára fogják a fakanalakat, ott csakis a legkellemesebb élményekre lehet számítani. Főleg, ha mindezt jó hangulatban, együtt, zeneszó mellett teszik, ahogyan itt, a vásárosmiskei szőlőhegyen.

Úgy tudom, az Orbán név azt jelenti, hogy "finom viselkedés". Én azért azt gondolom, hogy Orbán napján mégsem kell a legszigorúbb etikettet szerint viselkedni. Mert ha a szőlőfürtös szentre jellemző is volt a finom magatartás, a követőiről már nem mindig mondhatjuk el ugyanezt. Az ő viselkedésüket ugyanis általában az időjárás határozta meg. Ha Orbán napon szép idő volt, akkor virággal díszítették, borral öntözték a szentnek állított szobrot; de ha hideg időt hozott, akkor nem átallották megpálcázni, kővel megdobálni sem.

Bár ezek a népszokások kétségkívül szórakoztatók, nekem még is kedvesebb a vásárosmiskeiek hozzáállása. Ebben a faluban nem várják meg, milyen idő lesz 25-én. Megelőlegezik a bizalmat Orbánnak, és már jó előre szervezni kezdik az ünnepségét. Jól teszik. Talán a szent is szívesebben közben jár így a miskeiek bőséges szőlőtermésért. De még ha olyan hideget is hoz Orbán, hogy megdermeszti a virágzó szőlőt, a helyiek jókedvét akkor sem tudja befagyasztani. A napfény melegét pedig alkalom adtán tudja pótolni a bográcstűz vagy bor tüze is. Hiszen ahogyan a közmondás is tartja, a bor még az égzengésre és az aludttejre is jólesik.

Én azért azt kívánom, hogy a mai délutánon maradjon csak meg az égzengés és az aludttej a népi bölcsességben, itt a szőlőhegyen pedig adják át a helyüket a napsütésnek és a főzőverseny legjobb ételeinek."